Доступність посилання

ТОП новини

Юлію Тимошенко з ходунками чекають у суді в Харкові


Кримінальну справу екс-прем’єра щодо діяльності ЄЕСУ вже передали до суду
Кримінальну справу екс-прем’єра щодо діяльності ЄЕСУ вже передали до суду
Харків – Кримінальну справу колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, що стосується діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) передали до Київського районного суду міста Харкова, заявив у четвер прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. Перші судові засідання попередніх слухань справи, можуть розпочатися через 10 днів. Захист лідера БЮТ вважає незаконною передачу справи до органів Феміди, бо з матеріалами справи ЄЕСУ змогли ознайомитися не всі захисники Юлії Тимошенко. Про це заявив адвокат Сергій Власенко. Суд ще не розпочався, а словесна перепалка між захисником Сергієм Власенком і прокурором Харківщини Геннадієм Тюріним розгорілася в четвер під час брифінгу останнього. На спілкування з пресою прийшов і Власенко.

Нечисельна група прибічників харківської «Батьківщини» та Всеукраїнського об’єднання «Свобода у четвер зранку пікетували обласну прокуратуру. Головне гасло мітингуючих – «Геть руки від Авакова».

Вже ближче до вечора надійшло повідомлення, що судові органи Італії ухвалили рішення про застосування тимчасового арешту терміном на 40 діб до колишнього голови Харківської обласної адміністрації Арсена Авакова, який був затриманий 26 березня в італійському місті Фрозіноне. Про це повідомив відділ зв’язків із засобами масової інформації Генпрокуратури. За цей час харківські прокурори мають надати пакет документів щодо екстрадиції Арсена Авакова до України.

У прокуратурі Харкова цього дня паралельно з пікетом готувалися до зустрічі з журналістами. Втім, неочікувано для прокурора області до зали, де проходять прес-брифінги, з’явився захисник колишнього Прем’єр-міністра Сергій Власенко. Юрист у бойовому настрої збирався особисто розпитувати у прокурора про тонкощі ведення слідства.

Сергій Власенко був обурений тим, що його зранку керівництво Качанівської колонії не пропустило до кімнати, яка призначена для слідчих дій. Обласний прокурор та керівництво 54-ї виправної жіночої колонії наголошують, відтепер Сергій Власенко може спілкуватися з Юлією Тимошенко в якості спеціаліста в царині права, а не як було до 28 березня – захисника по справі ЄЕСУ.

Зміна статусу Сергія Власенка обумовлена вичерпанням терміну ознайомлення Юлії Тимошенко з матеріалами кримінальної справи. А згідно з Кримінально-процесуальним кодексом Власенко, вже як фахівець в царині права, може в будь-який час зустрічатися в кімнаті короткострокових побачень.

У четвер Юлія Тимошенко та Сергій Власенко, посилаючись на стан здоров’я лідера БЮТ, відмовилися зустрічатися в цій спеціальній кімнаті, наполягаючи, щоб їм дозволили зустріч у кімнаті для слідчих дій.

«Справа Юлії Тимошенко відтепер знаходиться в Київському районному суді міста Харкова. Незабаром представники Феміди візьмуться за її розгляд, – заявив прокурор Харківщини Геннадій Тюрін.

«Під час слідства прийшли до висновків, що вина Юлії Володимирівни Тимошенко повністю доведена в п’яти епізодах злочинної діяльності», – зазначив прокурор.

Зокрема, за першим епізодом колишнього прем’єра звинувачують в організації заволодіння і замаху на заволодіння чужим майном «державними коштами» в особливо великих розмірах у 1997-98 роках, а також більш пізніших періодів діяльності корпорації ЄЕСУ, окрім цього шляхом незаконного отримання податку на додану вартість.

Словесна дуель Власенка і Тюріна

Під час словесної дуелі з прокурором захисник Тимошенко Сергій Власенко наголосив, що звинувачення по кожному з п’яти епізодів справи безпідставні.

Сергій Власенко: «Ви сказали, що вона вкрала гроші. Я намагаюся зрозуміти, чим ви це аргументуєте в обвинувачувальному висновку? У вас пустий обвинувачувальний висновок, який був розглянутий 8 разів у судах, 25 разів закрито. Ви штучно порушили кримінальну справу і втікаєте від моїх запитань. Тимошенко не працювала в 97-у році в компанії, тому її не можна залучати за цим обвинуваченням»

Геннадій Тюрін: «…Я ще раз Вас прошу, не перебивайте мене».

Сергій Власенко: «Ви ж нахабно брешете».

Геннадій Тюрін: «Дуже прошу поводьтеся коректніше і шанобливо».

Під час бурхливих дебатів прокурор із захисником з’ясовували правомірність передачі кримінальної справи до суду. Сергій Власенко наполягає на тому, що це незаконно, бо з матеріалами не ознайомилися нові захисники Олександр Плохотнюк та Євгенія Тимошенко. А останнє судове рішення щодо чітких термінів ознайомлення із 71 томом справи стосувалося лише самої Тимошенко та її захисників Сергія Власенка та Андрія Кожем’якина.

Коментуючи ці аргументи, прокурор Генадій Тюрин наголосив, що вважає введення нових захисників навмисним затягуванням справи, тому і вирішив не відкладати передачу матеріалів до суду.

Судові засідання, можливо, проводитимуть у в’язниці

Керівництво колонії, де три місяці перебуває Юлія Тимошенко, повідомляє, що засуджена продовжує переміщатися по камері за допомогою ходунків. Цей факт обласного прокурора не бентежить, він планує бачити Тимошенко в залі приміщення саме Київського районного суду, хоча каже, що напередодні розгляду справи ще уточнюватимуть, як доставлятимуть колишнього прем’єра на засідання, можливо їх доведеться проводити і в самій Качанівській колонії.

Заступник начальника пенітенціарної установи Ігор Колпащиков уникає коментарів щодо можливості проведення суду за ґратами. «Я не готовий коментувати. Я знаю, що існує регламент проведення виїзних засідань суду, зокрема і в місцях позбавлення волі – колонії», – заявив він.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG