Доступність посилання

ТОП новини

Екскаватори на Андріївському узвозі: реконструюють чи руйнують?


Андріївський узвіз розрито до фундаментів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Андріївський узвіз розрито до фундаментів

Київ – Історична вулиця української столиці, осередок мистецтва Андріївський узвіз руйнується через заміну бруківки та комунікацій, яка триває з минулої осені. Київська влада називає ці роботи реконструкцією до Євро-2012 та Дня міста. А громадськість та експерти бачать у цьому підготовку до продажу та забудови узвозу сучасними будівлями. Забудовники, які вже отримали тут ділянки, обіцяють не руйнувати історичне й архітектурне середовище.

На Андріївському узвозі зняли всю бруківку, на її місці – ями, глибиною по кілька метрів, заповнені водою, через які перекинуті нашвидкуруч збиті з дощок місточки для перехожих. Київська міська державна адміністрація заявляє, що єдина мета будівельних робіт, які розпочалися минулої осені, – реставрувати бруківку узвозу та фасади його будинків до Дня міста, 25 травня, і до початку чемпіонату Європи з футболу.

«Погодні умови дають можливість працювати бригадам у дві-три зміни без вихідних. У нас задіяна вся необхідна техніка та спеціалісти. Усі плани і графіки ми справно виконуємо», – розповів заступник голови КМДА Михайло Кучук. За його словами, у реконструкції задіяні 200 професійних будівельників та 10 одиниць техніки.

Серед будівель, які тріскаються від реконструкції – театр «Колесо»

Проте Володимир Рибін, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України в професіоналізмі будівельників сумнівається. Він наголошує, що розкопування центру вулиці в зимовий період погіршило водний режим, замулило дренажну штольню під вулицею, і фундаменти старих будинків, здебільшого неглибокі, почали руйнуватися. В останні дні, коли будівельні роботи на узвозі тривали цілодобово, пішли тріщини по стінах старовинних будинків, зокрема – і по будівлі театру «Колесо», яка є пам’яткою архітектури.

«Ми не можемо працювати в нормальному режимі. Глядачам дуже складно іти до нас через грязюку переритої вулиці. Будівля почала тріскатися. Ми маємо акт Спілки архітекторів України, які дослідили стан всіх будинків Андріївського узвозу і порекомендували негайно припинити всі роботи», – зазначає директор театру Ірина Кліщівська.

Підготовка Узвозу до Євро-2012: архітектори грають на двоє воріт?

Головна мета будівельних робіт на Андріївському узвозі – не реконструкція старовини, а підготовка комунікацій для нових будівельних об’єктів, переконаний керівник громадської ради Андріївського узвозу, директор розташованої на ньому галереї «Совіарт» Віктор Хаматов.

«Що буде на Андріївському узвозі до 2020 року – нарешті ми отримали документи КМДА. Відведені ділянки на 11 готелів із підземними паркінгами, торговельно-розважальні комплекси, і ще на один житловий будинок з рестораном, – розповідає активіст про відомості, які він отримав. – Це місце вже не належить українцям. Власники існуючих і майбутніх будівель, здебільшого, ховаються за офшорними компаніями. Власність на Андріївському узвозі – непрозора».

Віктор Хаматов заявив, що громадська рада Андріївського узвозу домагається проведення аудиту його території та мораторію на будь-яке будівництво, і що вже домовився про спільні дії в цьому напрямку з головним архітектором Києва Сергієм Целовальником.
План будівництва компанії Еста Холдинг на узвозі
План будівництва компанії Еста Холдинг на узвозі

Водночас, один із забудовників, компанія «Еста-холдинг», якою володіє група СКМ Ріната Ахметова, визнав, що співавтором проекту його торговельно-офісного центру внизу узвозу є, зокрема, і Сергій Целовальник.

Утім, це будівництво в жодному разі не порушить історичного середовища та архітектури, запевняє піар-директор «Еста-холдингу» Антон Глівінський.

«Нам відомо, що наша ділянка знаходиться у заповідній зоні, і ми маємо всі необхідні за законом дозволи на будівництво в ній. На першому поверсі нової будівлі буде облаштована арт-зона у дусі Андріївського узвозу. Ми зносимо будівлі колишньої фабрики «Юність». Окрім того, на нашій ділянці є старовинні будівлі, але вони не постраждають під час реалізації нашого проекту».

Антон Глівінський запевнив Радіо Свобода, що його компанія має на цій вулиці лише одну ділянку, що до неї підведені комунікації з іншого боку, а відтак нинішні роботи на Андріївському узвозі з їхнім проектом не пов’язані.

Між тим депутат Київради від БЮТ, голова комісії з питань культури Олександр Бригинець днями повідомив, що міська влада планує виселити з узвозу творчі майстерні художників, і – продати частину будинків на цій вулиці з аукціону.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG