Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах городянам за ідеї обіцяють платити гроші


Черкаси – Вперше в Україні у сфері муніципальних послуг діятиме програма стимулювання новацій. Відтепер у Черкасах городяни, інноваційні ідеї та проекти яких допоможуть заощадити кошти громади міста або ж принесуть додатковий дохід до міського бюджету, отримуватимуть відсоткову винагороду від економічного ефекту. Принаймні це пообіцяла міська влада.

Програма стимулювання інновацій передбачає заохочення до пошуку найефективніших способів надання муніципальних послуг. Мешканці Черкас, ідеї яких забезпечать поповнення міської скарбниці, за підсумками року отримають винагороду у розмірі до 20% від заощаджених коштів.

Загалом, основна мета нової програми – залучити та упередити відтік із міста «мозкового» ресурсу – перспективних людей, які виїздять за межі Черкас та забезпечують розвиток інших міст.

Як зауважує директор Департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод, немає жодних обмежень щодо осіб, які можуть надавати інноваційні ідеї. Оцінюватиме пропозиції робоча комісія, що складатиметься із чиновників, місцевих депутатів, фахових спеціалістів та представників громадськості. Окрім того, до розгляду пропозицій залучатимуть незалежних експертів, які допомагатимуть розрахувати економічний ефект.

Коло експертів необмежене
Ірина Удод
«Робоча група буде кістяком. Але однозначно вирішуватиме комісія – яких експертів надати для оцінки пропозиції. Коло експертів необмежене, враховуючи те, що ми ще не знаємо, які ідеї та у яких галузях будуть запропоновані», – зауважує Ірина Удод.

Гроші за ідеї платитимуть чиновникам чи пересічним громадянам?

В Україні у сфері муніципальних послуг така програма діятиме вперше. Ініціатор впровадження програми, міський голова Черкас Сергій Одарич, практику реалізації такого проекту знайшов в американських містах. Зважаючи на позитивний досвід США, Сергій Одарич сподівається: у Черкасах до нової програми долучатимуться не лише пересічні громадяни, а й міські управлінці. Поки що, запевняє мер, розмір доходів державних службовців у 2– 2,5 тисячі гривень не дозволяє чиновникам виявляти ініціативу.

Програма дозволить тим людям, які мають якісь ініціативи і працюють на державній службі, реалізувати себе і мати відчутний результат
Сергій Одарич
«Вимагати ініціативи за посадовими інструкціями, на моє переконання, – це утопія. Особливість державної служби в Україні така, що ініціативних людей тут практично немає. Тому, я вважаю, що ця програма дозволить тим людям, які мають якісь ініціативи і працюють на державній службі, реалізувати себе і мати відчутний результат», – каже Сергій Одарич.

Натомість депутат Черкаської міської ради Роман Діскант не виключає, що нова програма насамперед стимулюватиме інновації міських управлінців, а не пересічних громадян.

Якщо програма сприятиме стимулювання лише чиновників чи їхніх родичів, то я «проти»
Роман Діскант
«Якщо програма сприятиме стимулювання лише чиновників чи їхніх родичів, то я «проти». А якщо вона справді стимулюватиме новації, зменшуватиме витрати та збільшуватиме оборот грошей та економіку, тоді я «за», – каже Роман Діскант.

У Черкаському міськвиконкомі сподіваються, що програма стимулювання новацій у сфері муніципальних послуг почне діяти вже на початку літа.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG