Доступність посилання

ТОП новини

Іващенка судили на ношах і без свідків


До 6 років позбавлення волі можуть засудити колишнього керівника Міноборони
До 6 років позбавлення волі можуть засудити колишнього керівника Міноборони
Київ – До 6 років позбавлення волі можуть засудити колишнього керівника Міноборони Валерія Іващенка, якому інкримінують зловживання посадою під час санації Феодосійського судно-механічного заводу. З такою пропозицією виступили у понеділок представники обвинувачення на судових дебатах. Іващенка, який не може ходити, привезли до суду на ношах, а на засідання не пустили ні його родичів, ні журналістів. Захисники колишнього посадовця зазначають, що не бачать жодних доказів його провини, і наголошують, що здоров’я Валерія Іващенка не дозволяло йому брати участь у суді.

Колишній виконувач обов’язків міністра оборони Валерій Іващенко має проблеми зі спиною, його ноги частково втратили чутливість, окрім того за півтора роки перебування в СІЗО в нього підвищився цукор у крові та розвинулися гіпертонія та хронічний бронхіт, розповіла Радіо Свобода його дружина Валентина Іващенко. За її словами, в такому стані доставляти її чоловіка до суду було неприпустимо.
Ми не на тій стадії розвитку людства знаходимося – щоби потайки вивезти хвору людину і подалі від зайвих очей судити
Валентина Іващенко

«Такого беззаконня в нашій країні ще не було. Ми не на тій стадії розвитку людства знаходимося – щоби потайки вивезти хвору людину і подалі від зайвих очей судити. Мене, як його дружину, найбільше обурює, що суд триває не в залі засідань, а в конвойній кімнаті», – заявила дружина підсудного.

Судове засідання у справі Валерія Іващенка розпочалося зранку, але підсудного не привезли через його погане самопочуття. Між тим, Державна пенітенціарна служба повідомила, що стан здоров’я Іващенка дозволяє йому брати участь у суді. Тоді суддя Сергій Вовк оголосив перерву на дві години, з вимогою доставити Іващенка до суду.

Колишнього очільника Міноборони привезли в машині «Швидкої допомоги», а до Печерського суду занесли на ношах. Однак суд продовжився в кімнаті для конвою та заарештованих, набагато меншій, ніж зала суду. Валентина Іващенко вважає, що це зробили навмисно, щоб не допустити на процес журналістів і рідних підсудного.

Омбудсмен України Ніна Карпачова, яка потрапила на дебати у справі Іващенка, вважає такий формат засідання грубим порушенням прав людини.
Це є брутальним порушенням прав людини. Буде відповідне реагування – відповідно до Європейської конвенції з прав людини та Конституції України
Ніна Карпачова

«Іващенко лежав увесь час, і намагався виступати лежачи. Кілька разів йому надавали медичну допомогу просто в залі суду. Понад 5 годин він не мав доступу ані до води, ані до туалету. Безперечно, це є брутальним порушенням прав людини. Буде відповідне реагування – відповідно до Європейської конвенції з прав людини та Конституції України»,– пообіцяла омбудсмен.

Іващенка судили в арештантській кімнаті для його зручності – прокурор

Натомість представник державного обвинувачення, прокурор Петро Коваль запевнив, що Іващенка судили в арештантській кімнаті, щоб йому було зручніше: мовляв, на першому поверсі не було інших вільних приміщень, а підіймати на третій – проблематично. Що ж до вироку, запропонованого прокуратурою, 6 років в’язниці та 3 роки без права на керівні посади – то він був би максимально гуманним, зауважив прокурор.
Це покарання нижче нижчого
Петро Коваль

«Стаття 365, частина третя Кримінального кодексу передбачає мінімум 7 років, а ми запропонували 6 – враховуючи, що майно заводу повернуте державі, що Валерій Іващенко позитивно характеризується та має державні нагороди, і зважаючи на проблеми зі здоров’ям. Це покарання нижче нижчого», – сказав прокурор Петро Коваль. Він також зазначив, що обвинувачення запропонувало судові не вдаватися до конфіскації майна, яку передбачає ця стаття.

Зів свого боку, адвокат екс-керівника Міноборони Борис Нечипоренко наголошує, що суд не знайшов жодних доказів провини Іващенка, та його причетності до продажу майна підприємств Міноборони. Втім, за його словами, у своєму виступі на дебатах прокуратура апелює лише до даних досудового слідства, які в суді не підтвердилися. Окрім того, захисник Валерія Іващенка припускає, що вирок написаний заздалегідь, оскільки суд залишив собі надто мало часу для винесення справедливого вироку.

Оголошення вироку у справі Іващенка має розпочатися 12 квітня о 9 годині ранку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG