Доступність посилання

ТОП новини

Схід України відстає за народжуваністю


Для східних регіонів характерна низька народжуваність, яка й на половину не забезпечує чисельність населення
Для східних регіонів характерна низька народжуваність, яка й на половину не забезпечує чисельність населення
Луганськ Днями Міністерство охорони здоров’я оприлюднило дані про народжуваність в Україні. Виявляється, що найбільше дітей народжується на заході України. Там ще спостерігаються традиції народжувати двох дітей і більше. Водночас, найгірша ситуація з народжуваністю на сході України. Для східних регіонів характерна низька народжуваність, яка й на половину не забезпечує чисельність населення, відзначають у міністерстві. Серед таких областей – Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Харківська, Запорізька і Полтавська.

Торік в Луганській області народилося 21 тисяча 70 дітей – це на 231 малюка більше, ніж у попередньому році, повідомив Радіо Свобода головний спеціаліст з акушерства та гінекології обласного управління охорони здоров’я Володимир Клімов. За його словами, з 1996 року народжуваність на Луганщині зростає, однак регіон й надалі залишається одним із останніх в Україні за цим показником.

«Луганська область займає 26-те місце за кількістю новонароджених на 1000 жінок репродуктивного віку. Якщо брати територію України, історично так склалося, що на Західній Україні в сім’ях три-чотири дитини, у нас – одна-дві», – зауважує Володимир Клімов.

У 2011 році під час пологів на Луганщині померло майже 200 малюків. Можливо, тому луганчанка Олена вирішила народжувати у приватній клініці. За це заплатила практично 6 тисяч гривень.

«Я хотіла бути впевнена, що все буде нормально і зі мною, і з дитиною. – каже жінка. – Звичайно, можна було звернутися до державного пологового будинку, але потрібно особисто підходити до окремих лікарів, або головного лікаря – домовлятися. Це факт, і всі мами кого я знаю, саме так і робили.»
Луганчан запитали про ситуацію з народжуваністю в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Люди хочуть більшої допомоги від держави

На думку молодої матері, питання – скільки дітей народжувати залежить від фінансового стану родини. Більшість людей опитаних Радіо Свобода на вулицях Луганська сказали, що для покращення демографічного стану необхідна економічна стабільність, робота і житло для молодих сімей.

Луганчанка Ксенія нещодавно народила другу дитину. Молода мама вважає, що соціальна допомога, яка виплачується при народженні дитини – справа добра, втім грошей цих вистачає лише на підгузники.

«Звичайно, що це краще, ніж нічого, але звісно, цього не достатньо, щоб забезпечити всі потреби дитини. Плюс, треба не забувати, що і мамі потрібно щось їсти, і мамі потрібно сплачувати комунальні рахунки, а мама в цей час отримує 130 гривень», – зазначає луганчанка Ксенія.

Народжувати в містах не поспішають

Між тим, директор інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова відзначає, що на сході України значно вищий рівень урбанізації, і ситуація з низькою народжуваністю тут спостерігається з 1960-х років.

«Міське населення народжує значно менше за сільське, тому що традиції змінилися, тому що жінки більше орієнтовані на поза сімейні інтереси, тому що діти в міському господарстві не є економічною цінністю, а в сільському значно менше, але все ж таки є», – зазначає Елла Лібанова.

На переконання демографа, соціальна допомога від держави кардинально не впливає на демографічну ситуацію, втім така допомога спрямована передовсім на зниження ризику бідності внаслідок народження дитини. За словами Елли Лібанової, зараз в Україні на 100 жінок народжується 145 дітей. Натомість для відтворення поколінь треба, щоб на 100 жінок припадало 215 дітей.

Що ж до обіцянки Президента Віктора Януковича збільшити населення України до 50 мільйонів, то це, як зауважує Елла Лібанова, можливо лише при проведенні активної міграційної політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG