Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів хоче «змістити» недоторканність депутатів


Київ – Партія регіонів наполягає на розгляді цього тижня у парламенті
законопроекту про скасування депутатської недоторканності. Про це заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Якщо законопроект ухвалять, то депутатів і суддів можна буде притягувати до кримінальної відповідальності без згоди Верховної Ради. Хоча арештовувати народних обранців можна буде лише за згодою парламенту.
Для ухвалення рішення потрібна конституційна більшість – 300 голосів депутатів. У опозиції сумніваються, що вдасться отримати таку підтримку та побоюються кримінального переслідування за політичні погляди у разі зняття недоторканності.

За чинною Конституцією, «народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований».

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов переконує, що у Партії регіонів, як і раніше, хочуть якнайшвидше скасувати депутатську недоторканність. На засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів парламенту він «просив повернутися до розгляду цього питання, якщо не цього пленарного тижня, то наступного».

«Я вважаю, що це реально. Питання йде не про скасування. Питання йде про те, що є імунітет депутатів, але він зміщується. Тобто по депутату можна вести слідство. Може бути суд, але не може бути арешту щодо депутата. Питання йде про те, що якщо суд приймає рішення про притягнення до відповідальності, позбавлення волі, тоді може розглядати Верховна Рада. Вона повинна вже дати оцінку – чи не є це форма переслідування за політичну діяльність, захист тощо. Так само Верховна Рада дає згоду про арешт і щодо суддів», – сказав депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

…а Президента залишили недоторканним

Відповідний законопроект до Верховної Ради вносив нинішній Президент України Віктор Янукович, коли ще працював народним депутатом. Його співавтором був нинішній міністр юстиції Олександр Лавринович. У цьому документі, запропонованому чотири роки тому, передбачалося зняття недоторканності з депутатів, суддів та Президента. Проте Конституційний суд дозволив обмежити імунітет народних депутатів та суддів, а Президента залишили недоторканним. Саме такий підхід пропонують і у законопроекті, про який заявив Олександр Єфремов.

«Пан Кузьмін вийде і скаже…» – Гримчак

Депутат від НУНС Юрій Гримчак каже, що 300 голосів, а саме стільки потрібно для ухвалення законопроекту, не набереться. І особисто він не голосуватиме. Оскільки це все одно що «копати собі могилу».

«Це – один з варіантів, за допомогою якого спробують створити більшість у наступному парламенті. Якщо сьогодні знімуть депутатську недоторканність, то створення наступної більшості буде простіше простого. Пан Кузьмін вийде і скаже, що половина народних депутатів від опозиції є підозри на те, що вони були замовниками або виконавцями вбивств Кінга, Кеннеді. Вони думають, що ті, проти кого це буде – вони підуть до влади і будуть домовлятися. Змінювати правила гри, коли в країні немає незалежного судочинства, незалежної прокуратури і незалежних правоохоронних органів – це фактично повністю вбити демократію», – сказав Юрій Гримчак.

Законопроект про скасування депутатської недоторканності планують розглянути відразу ж після проекту Кримінально-процесуального кодексу України, тобто мінімум за 2 дні, зазначив Володимир Олійник.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG