Доступність посилання

ТОП новини

Путін готує в Україні безлад? (європейська преса)


Прага – Західні оглядачі далі розмірковують над тим, чи загрожує лідеру опозиції в Україні Юлії Тимошенко довічне ув’язнення, чи влада Віктора Януковича хоче таким чином витіснити Тимошенко за кордон та покласти край її політичному життю на українських теренах. Газети прогнозують неухильне погіршення українсько-російських взаємин та наростання намагань Кремля дестабілізувати ситуацію в Україні у відповідь на непоступливість української влади щодо інтеграції в проросійські політико-економічні структури на кшталт Митного союзу. Європейські видання також інформують, що новий російський фільм «Матч» бачать у Києві як ідеологічну диверсію, тому й заборонили його показ в українському прокаті.

Польська Rzeczpospolita запитує, «чи загрожує Юлії Тимошенко довічне ув’язнення» та аналізує останні повідомлення з Києва про відновлення слідчих дій щодо вбивства депутата Євгена Щербаня і ймовірної причетності до цього Юлії Тимошенко зі своїм патроном по бізнесу 90-х Павлом Лазаренком. Та хоча, якби там не було, розмірковує видання, все ж влада Януковича, як про це пишуть і в Києві, намагається за допомогою нових звинувачень, із загрозою довічного ув’язнення «примусити Тимошенко втікати на Захід», тим самим позбутися її в українській політиці та «зняти напруження у стосунках із Заходом, що заважає втіленню в життя Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, якої все більше бажають українські олігархи.

Російська «Независимая газета» додає до цього, що в Києві готуються до «переорієнтації експортних потоків та радикальної зміни в структурі української економіки» і, за словами керівника Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрія Гончарука, сподіваються довести обсяги товарообігу з ЄС до 60 відсотків. Водночас російське видання цитує низку експертів, які в один голос прогнозують «посилення тиску на Київ з боку Москви та погіршення українсько-російських відносин». Деякі аналітики навіть не виключають, що в Кремлі є плани не лише міжнародної ізоляції влади Віктора Януковича, а й конкретні наміри «внутрішньої дестабілізації» в Україні, бо це можуть розробляти ті гарячі голови, які не бачать «Україну незалежною державою». Експерти кажуть, що безлади і міжнародна ізоляція дозволяють «управляти ситуацією ззовні».

Чеська iDNES інформує, що новий фільм російського кінорежисера Андрія Малюкова «Матч» є однією з версій легендарного футбольного матчу смерті гравців київського «Динамо» з нацистською командою Luftwaffe у 1942 році в Києві, коли більшість гравців згаданого клубу були пізніше розстріляні нацистами. Газета повідомила, насамперед, що прем’єра цього фільму заборонена в Україні за формальною версією невизначеності його глядацької аудиторії. Хоча, як додає видання з Праги, нібито головна причина побоювань пускати цей фільм в Україну – це його різка антинімецька спрямованість і це, не виключено, може налякати багатьох туристів на Євро-2012, де збірна Німеччини є одним із головних фаворитів. Видання також цитує українського кінокритика Володимира Войтенка, який називає новий фільм росіян «ідеологічною пропагандою, яка є частиною нинішньої імперіалістичної політики Росії», коли герої фільму, які розмовляють українською, всі служать нацистам, а всі російськомовні зображені героями.

Британська Daily Mail цитує українського політолога Володимира Фесенка, який вважає не безпідставними побоювання у Києві антинімецької спрямованості нового російського фільму «Матч» і наголошує: «Завжди знайдуться люди – хулігани, котрі з допомогою футболу виливають свою агресію, і деякі з них можуть потрапити під вплив цього фільму». А це небезпечно, на думку критиків, якраз у дні Євро-2012. Хоча, як зауважує газета з Лондона, «державне агентство України з питань кіно мало б винести рішення щодо прокату цього фільму до 6 квітня, але відклало терміни до 1 травня». Видання також цитує члена експертної комісії з оцінки фільму «Матч» Ярослава Підгору-Гвяздовського, який оцінює фільм та каже, що рекомендував його заборонити в Україні, «бо у ньому персонажі, котрі співпрацюють з нацистами, розмовляють українською, а позитивні герої, що безстрашно борються проти загарбників, спілкуються виключно російською».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG