Доступність посилання

ТОП новини

Мафія може зірвати Євро-2012 в Україні (європейська преса)


Оглядачі повідомляють про часті випадки захоплення готелів у Києві злочинними бригадами
Оглядачі повідомляють про часті випадки захоплення готелів у Києві злочинними бригадами
Прага – Європейські видання стурбовані новими неприємностями, що «продовжують переслідувати Україну перед європейською футбольною першістю цього літа». Оглядачі із занепокоєнням повідомляють про часті випадки захоплення готелів у Києві злочинними бригадами та перегляд багатьма готелями контрактів із західними туристичними фірмами, особливо щодо цін у бік значного зростання. Впливові європейські часописи покладають велику надію на нову громадсько-політичну ініціативу українських старійшин із політичної критики, дисидентського руху, релігійних діячів, філософів, відомих економістів, вчених-фізиків, що об’єдналися в рух «Першого грудня». А в Росії вважають що Кремль при Володимиру Путіну має «змінити характер двосторонніх відносин з Україною та загальмувати політичну співпрацю Києва з ЄС».

Німецький часопис Der Spiegel попереджає, що мафія в Україні загрожує проведенню Євро-2012. Видання наголошує, що «злочинні бригади штурмували готелі в Києві і втричі збільшили ціни, або скасували контракти з організаторами турпоїздок, які можуть привезти спортивних ентузіастів в Україну». «Жадоба наживи, – наголошує німецьке видання, – може утримати європейських вболівальників від поїздок до України». Der Spiegel інформує про захоплення днями в Києві відомого з радянських часів готелю «Славутич» злочинним угрупованням під контролем мафіозної бригади «Лужнікі» (члени якого причетні до вбивства у 2006 році російської журналістки Ганни Політковської), коли під час стрілянини та бійки чимало працівників отримали ушкодження і був поранений гість готелю. Видання з Німеччини також розповідає, як нові власники готелю розірвали вже укладений раніше контракт із відомою німецькою туристичною фірмою TUI та подвоїли ціни на проживання під час Євро-2012. Чимало готелів, як повідомляють з Києва працівники TUI, стають на такі ж позиції – «скасовують контракти і диктують вищі ціни за номери в готелях до Євро-2012». Der Spiegel наголошує також, що «корупція і кумівство в Україні призвели до різкого зростання затрат на будівництво стадіонів до Євро-2012, заплановані швидкісні дроги і швидкісні залізниці та нові готелі не будуть завершені вчасно, Україна Президента Януковича зганьбила себе у світі ув’язненням політичного конкурента і лідера опозиції Юлії Тимошенко, ця держава має серед західних інвесторів репутацію пристанища для злодіїв», – резюмує видання. Тут також наголошено, що і в Харкові 11 готелів вже порушили угоди з TUI і ціни на скромні номери готелів тут зросли втричі чи вчетверо. «Україна очікувала, що близько один мільйон футбольних вболівальників із Європи прибуде до чотирьох головних міст турніру, але тепер влада боїться, що захмарні ціни змусять багатьох фанів залишитися вдома». Тим часом заклики влади до власників готелів залишаються без реакції. Навіть у київських студентських гуртожитках ціни для туристів за кімнати виросли, щонайменше, із 16 євро до 80 євро.

Лондонський Economist констатує, що за 20 років розбудови громадянського суспільства в пострадянській Україні результати виявилися не такими, як мріяли покоління інтелігентів, дисидентів, вчених та активних борців за незалежність. Тому нині ініціативу в свої руки взяли «11 мудрих чоловіків із числа цієї інтелігенції», які створили нову громадянську ініціативу «Перше грудня», похідну від історичного вже референдуму за незалежність України від 1 грудня 1991 року. Серед ініціаторів такі відомі українцям імена, як письменник Іван Дзюба, український економіст зі Швейцарії Богдан Гаврилишин, колишній глава Української греко-католицької церкви архієпископ Любомир Гузар. Видання з Лондона також наголошує, що ініціатори нового громадського руху взяли за головне гасло заклик: «Вільна людина у вільній країні», чим, як каже один із учасників ініціативи, український філософ і дисидент Євген Сверстюк, намагатимуться розбудити від сну байдужості чимало українців, які почуваються «немов вареники у сметані» і не завжди відчувають відповідальність за погіршення стану демократії в Україні. Economist сподівається розширення руху «Першого грудня», приєднання до нього активної і талановитої молоді, та посилення його ролі напередодні парламентських виборів в Україні 28 жовтня.

Відомий у Москві політолог, доктор політичних наук із Центру СНД Дипломатичної академії МЗС Росії Сергій Жильцов знову написав статтю-рекомендацію на сторінках «Независимой газети», в якій радить новому президентові Росії Володимиру Путіну посилити тиск на владу Президента Януковича в Україні, щоб повністю втягнути Київ у орбіту Кремля. «У час загрози дестабілізації в Україні у жовтні, Росії варто спробувати реалізувати інший сценарій, який може змінити характер двосторонніх відносин і загальмувати розширення політичної співпраці Києва з ЄС», – радить Жильцов новому-старому господареві Кремля. Це мусить бути більш жорсткий економічний курс Москви щодо Києва та нагадування Януковичу і Партії регіонів про ймовірність значної поразки, у разі відсутності згоди з Росією. «Розворот у бік Росії провокуватиме критику всередині України і за її межами, – каже Жильцов і додає: «Однак політичні вигоди для влади Януковича переважатимуть втрати від зміни зовнішньої політики». Тобто, згаданий кремлівський експерт фактично каже про те, що у Кремлі мають прямим текстом попередити Януковича і команду, якщо ви хочете залишатися при владі в Україні, то мусите дослухатися лише команд з Москви.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG