Доступність посилання

ТОП новини

Гонорари Януковича вищі, ніж в Обами і авторів бестселерів


Київ – Гонорар за видані й ще не написані книги, розміром понад 16 мільйонів гривень, які Президент Віктор Янукович оприлюднив у своїй декларації про доходи, отримати в Україні реально, вважають провідні українські письменники. Але, за їхніми розрахунками, щоб такий гонорар окупився видавництву, воно має продати по дві книги кожному українцеві. Відтак багатомільйонне роялті Президента може бути проявом корупції, припускає дехто з літераторів. Натомість в оточенні Віктора Януковича закликають інших митців, за прикладом глави держави, жертвувати авторську винагороду на благодійність.

Основні доходи Президента Віктора Януковича за минулий рік – це гонорари за його книги, свідчить податкова декларація глави держави, опублікована на сайті Президента. Зокрема, 16,4 мільйона гривень виплатила керівникові держави донецька друкарня «Новий світ» за кілька вже виданих ним книжок та за право видавати його майбутні книги. Ця сума перевищує 90% річних доходів Януковича, свідчить його декларація.

Наскільки реальні такі літературні гонорари в Україні? Із цим запитанням Радіо Свобода звернулося до відомих українських письменників.

Ірен Роздобудько:

«В Україні ця ситуація неможлива для будь-якого письменника. Гонорари видавництв дуже малі. Цей випадок є проявом корупції. В Україні є письменники рівня Вільяма Фолкнера, визнані в усьому світі, вони отримують у сотні, тисячі разів менші гонорари».

Андрій Кокотюха:

«Не треба бути людиною з вищою освітою, щоб зрозуміти, що це – форма відкату. І це робить багато хто з українських політиків, відтоді, як стали затребуваними декларації про доходи. Заглиблюючись у творчість Януковича, стає зрозуміло, що він сам не написав ні рядка. Втім, якби Янукович запатентував усі свої обмовки, від «йолки» до «Анни Ахметової», і отримував авторські гонорари за кожне цитування – він отримав би набагато більше, ніж 16 мільйонів».

Василь Шкляр:

«Я показував, що в Україні, щоб заробити таке роялті, літератор має продати приблизно по дві книги кожному українцеві враховуючи немовлят, сліпих і неписьменних. Це – чергове непорозуміння через те, що наш Президент не має уявлення про авторський гонорар».

Янукович віддасть 90% заробленого хворим дітям?

Радіо Свобода у понеділок не змогло додзвонитися до прес-секретаря, радників Президента і типографії «Новий світ», яке видало книги Віктора Януковича «Рік в опозиції…», «Здолати шлях», «Як Україні далі жити» та інші книги.

Сам глава держави у неділю пообіцяв, що весь багатомільйонний гонорар витратить на благодійність. «Кошти, які й я отримав від видання деяких своїх книжок, я їх спрямую лише на допомогу бідним людям. Хворим, і безумовно – передовсім дітям», – сказав Янукович.

В авторському гонорарі Президента немає нічого дивного, зазначає голова Держагентства з питань науки, інновацій на інформатизації України Володимир Семиноженко. За його словами, практика видання мемуарів політичними лідерами є досить поширеною у Європі та Північній Америці, так само, як і продаж прав на це.

Народний депутат-регіонал Михайло Чечетов у коментарі Радіо Свобода наголошує, що гонорар Віктора Януковича є цілком реальним.

«Ми живемо в ринковій економіці, тож видавництво не працюватиме собі у збиток, вони кожну копійку порахували. Мене вразило інше – благородний жест Президента, який готовий віддати всі ці гроші дітям. Гадаю, це буде гідний приклад політикам, зіркам, бізнесменам – що коли держава потерпає від світової економічної кризи, треба жертвувати свої заробітки на благодійність», – підсумував депутат.

Для порівняння, найпопулярніший автор світу Джоан Роулінг, автор серії бестселерів про юного чарівника Гаррі Поттера, за перші дві книги серії отримала приблизно у сто разів менший гонорар, ніж Віктор Янукович. Тим часом, президент США Барак Обама, так само, як його український колега, більшість річних доходів отримав у вигляді авторського роялті. Однак його гонорари виявилися уп’ятеро меншими, ніж в Януковича.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG