Доступність посилання

ТОП новини

У Європі чекають на книжку Януковича про Помаранчеву революцію (європейська преса)


Чи стане Південноукраїнська АЕС другим Чорнобилем? Цим переймаються західні оглядачі
Чи стане Південноукраїнська АЕС другим Чорнобилем? Цим переймаються західні оглядачі
Прага – Як виглядає з інформацій європейської преси, тим часом так і не зрозуміло, чи перевозить орендований українцями у німецької компанії W. Bockstiegl корабель Atlantic Cruiser зброю до Сирії. Ця інформація з’явилася невідомо звідки і занепокоїла офіційну німецьку владу, а базована на українських теренах компанія White Whale Shipping, котра орендувала Atlantic Cruiser разом із українською компанією Varamar і посадила там українську команду моряків, відкинула такі підозри. В Європі занепокоєні, як зауважують деякі видання, аваріями на Південноукраїнській АЕС. Європа також чекає на нову книжку Президента Януковича про Помаранчеву революцію, бо заінтригована контрактом українського політичного очільника на 2 мільйони доларів з донецьким книговидавництвом.

Лондонська Guardian інформує, з посиланнями на Reuters та Der Spiegel, що «німецька корабельна компанія, чий, орендований українцями, корабель Atlantic Cruiser підозрюють у перевезенні іранської зброї до Сирії, заявила, що не має про це жодної інформації». Тут також повідомляється, що ця компанія з Німеччини, під назвою W. Bockstiegl, намагалася в понеділок зв’язатися з командою Atlantic Cruiser, команда якого вимикала свою систему зв’язку з міркувань безпеки. Тут також зауважено, що, згідно з інформацією німецького видання Der Spiegel, офіційні чинники Німеччини вимагали пояснень від німецької пароплавної компанії W. Bockstiegl щодо інформації про іранську зброю для Сирії на борту зданого ними в оренду Atlantic Cruiser, базованій в Україні компанії. «Відправка зброї до Сирії була б порушенням ембарго Європейського Союзу», – зауважує Guardian. Фактично ані представники W. Bockstiegl, ані базованої в Україні компанії White Whale Shipping, яка орендує згаданий корабель, не мали до середи жодних підтверджень інформації про нібито перевезення українськими моряками іранської зброї до Сирії. Лондонське видання також інформує, що «в понеділок Atlantic Cruiser був зафіксований з вантажем у понад 6 тисяч тонн на шляху до Туреччини». У вівторок експерти, цитовані московською «Независимой газетой», не виключили, що чутки про іранську зброю, яку нібито українські моряки перевозять до Сирії, є нічим іншим, як «інформаційною атакою Москви, яка незадоволена прискоренням євроінтеграції України». Тут також було звернено увагу на слова Олександра Варваренка, представника української компанії Varamar, котра співпрацює з фрахтовою компанією White Whale Shipping у перевезенні вантажів на Atlantic Cruiser, що на цьому кораблі перевозяться лише цілком мирні вантажі та що даний рейс мав довезти їх до Сирії, а потім – до Туреччини і Чорногорії. Варваренко також повідомив газету, що його компанія готує судовий позов на німецькі видання, котрі розповсюдили про компанію недостовірну інформацію і тим самим підривають її репутацію.

Австрійська Der Standard та інші європейські видання інформують, що українське Міністерство з питань надзвичайних ситуацій заспокоїло громадськість повідомленням про відсутність витоку радіації на Південноукраїнській АЕС, коли там уночі з вівторка на середу стався інцидент із трансформаторами електричної підстанції АЕС. Газета також зауважує, з посиланнями на російські джерела, що на Південноукраїнський АЕС стоять 3 реактори, здані в експлуатацію у 1980 році. Тобто реактори з часів СРСР і трагічної катастрофи квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС, причиною якої також стали неполадки в електросистемі під час тестування четвертого реактора. У Європі й досі добре пам’ятають про наслідки цієї катастрофи.

Польська Gazeta Wyborcza повідомляє, з посиланням на українські джерела, що Президент України Віктор Янукович збирається написати книгу про Помаранчеву революцію 2004 року, яка завадила йому стати тоді Президентом і главою держави. До цього Президента Януковича спонукає угода з донецьким книговидавництвом «Новий мір» і два мільйони доларів авансу від цього видавництва за нові книги, що їх колись напише Віктор Янукович. «Янукович є одним з найбільш оплачуваних письменників світу», «гонорари Януковича вищі від гонорарів президента США Барака Обами і авторів світових бестселерів», – цитує Gazeta Wyborcza коментарі різних видань. Тут також зауважено, що найвищі гонорари українських авторів до сьогодні не перевищували 20-30 тисяч гривень. Сам Янукович, як зауважує видання з Варшави, вже пообіцяв, що його авторські гонорари підуть на благодійність, «допомогу бідним, хворим, насамперед дітям». Тут також зауважено, що книга Президента Януковича «Opportunity Ukraine» («Україна – край можливостей») , яку видало видавництво у Відні, була розкритикована за низку фрагментів плагіату. «З цієї причини видана в Австрії книжка ніколи не потрапила до книгарень», – резюмує Gazeta Wyborcza.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG