Доступність посилання

ТОП новини

Гурт із Тернополя «Los Colorados» отримав визнання в Німеччині


Гурт з Тернополя «Los Colorados» (фото надане гуртом)
Гурт з Тернополя «Los Colorados» (фото надане гуртом)
Львів – Гурт із Тернополя «Los Colorados» підкорює німецького слухача. З українськими музикантами, яких вкрай рідко можна почути в українському радіо та телеефірі, підписав трирічний контракт німецький музичний видавець «Motor Music» – той, який випустив перші платівки німецької групи Rammstein. Цими днями у виконанні галичан у німецьких радіо та телеефірах крутиться гімн Євро-2012. Чим же зацікавив Європу український гурт «Los Colorados», який на батьківщині не мав можливості навіть випустити альбом?

П’ять років тому у таку ж весняну пору в Тернополі зібрались молоді люди: різних фахів, без дипломів музичних училищ і консерваторій, дехто з початковою музично школою, з різних тернопільських гуртів, але всі любили співати, писати пісні і всіх об’єднував українських фольк. Так і народився агро-рок-фольк гурт «Los Colorados», колорадські жуки. Бо на студії у хлопців був постійний розгардіяш і тому друзі їх назвали колорадськими жуками.

Їх п’ятеро: Лесик Драчук (барабан), Ростислав Фук (гітара), Руслан Приступа (баян, вокал), Сергій Масик (бас-гітара) і Юрко Зелений (розпорядник).

Інтернет допоміг талановитим і безгрошовим музикантам

Тернополяни називають себе інтернет-групою. Інтернет і знання англійської допомогли їм вийти у світ: без грошей, продюсерів, зв’язків, чим так характерний український шоу-бізнес. Перша слава прийшла, коли на одному з американських каналів кавер-версію колорадосів на пісню Кеті Перрі «Hot & Сold» назвали найкращою і її переглянули майже чотири мільйони людей на YouTube. Кліп зауважили в Європі, зокрема в Німеччині.



«Самі німці бачили кліп, у них була ідея взяти українську чи польську групу, бо там буде Євро. На нас кинули оком, нам варіант підійшов і ми погодились, потоваришували. Зняли ролик до Євро-2012 «I like to move it», записали кавер-пісню, яка крутиться на німецькому ZDF каналі», – каже Ростислав Фук.

Кілька місяців українські музиканти мешкають у Берліні. Вже записали свій перший професійний альбом для європейського слухача, який вийде 1 червня. Звукорежисером тернополян був Міхаель Тібез, який співпрацював з такими відомими виконавцями, як Sarah Brightman, Kingdom Come, AL Bano & Romina Power та іншими. У спілкуванні з Радіо Свобода музиканти розповіли:

– В альбомі ми записали дві україномовні пісні. Хоча німці прихильні до англо- і німецькомовних пісень, але самі захотіли передати колорит української пісні.

– Після нас, сподіваюсь, почнеться справжня експансія українських рок-фольк пісень на Захід. Бо загалом Захід сприймає наш український етнос дуже позитивно. Тут для них щось нове і людям цікаво. Можливо, ми привабили справжністю.

– Це наш галицький західноукраїнський етнос. Це весело.

– Якщо фольк-музика в Німеччині викорінена, то чому не перенести на це місце український фольк?

В український радіо і телеефір можна потрапити через Європу

Усе літо тернопільські колорадоси гастролюватимуть Німеччиною, Австрією, Швейцарією, а це більше 50 концертів. Для гурту з України створені всі умови, щоб вони займались лише музикою, правда ще хлопці вивчають німецьку мову.

– Це для нас добрий досвід. Німецька шоу-бізнесова структура цілком по-іншому працює, ніж у нас. Гурт приїжджає і не шукає ще якусь роботу для заробітку. Видавець, який зацікавлений у платівці, концертна агенція, яка зацікавлена у концертах, на найважчому початковому періоді становлення на ринку кредитують гурт і ці кошти потім їм повертаються. А це дає можливість розвиватись гуртам. У нас ніколи не було видавців у тому розумінні, що це видавець, у нас це «барижні» контори, які намагаються дешевше купити і швидко перепродати. У Німеччині – це капіталовкладення, як у будь-якому бізнесі. У нас український шоу-бізнес це гроші і просування на сцену і в ефір коханок.

– Ніхто тобі у Німеччині не скаже, що ти погано заграв чи заспівав, тобі скажуть ще і ще раз потворити. Ніхто не каже, що ти тупий. Просто інший підхід до людини, до роботи.

– У нас ніхто тебе не помічає, щось там граєш-граєш, а коли вже зауважили у США чи Європі, то і тут теж. Трохи це ображає.

– В Україні можна потрапити на медійний ринок хіба через Німеччину.

Гурт з України виступає ще й народним дипломатом

Нещодавно три дні знімальна група з німецького каналу ZDF у Тернополі знімала сюжет, про те, звідки приїхали українські музиканти, як проводять вільний час, репетиції.

– Спочатку німецька група була налякані, зараз ставлення змінилось. Вони вже знають, що тут все позитивно, що з голоду не помреш. Їх годували дівчата борщем і варениками. Вони мешкали у мотелі, де були чисті рушники і все як належить.

– Ми хотіли показати, що у нас на Тернопільщині є на що подивитись. Хочеться, щоб вони по-іншому на нас дивились. Бо я бачив сюжет, що в Німеччині виходять брошури про Україну, де суцільна антиреклама державі. Не хочеться, щоб вони так думали. Ми будемо говорити, щоб люди сюди приїжджали.

Тернопільські «колорадоси» не лише завойовують німецького слухача своїми піснями, але й виступають народними дипломатами. І їхня дипломатія, можливо, ефективніша для позитивної промоції України, ніж МЗС.

П’ять років тому хлопці з Галичини, креативні і харазматичні, і мріяти не могли про роботу в Німеччині, а тим паче контракт із поважним видавцем. «Ми просто далі робимо те, що нам подобається», – кажуть тернополяни, а може і в цьому таємниця успіху.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG