Доступність посилання

ТОП новини

Конфайнмент ЧАЕС – чи варто будувати?


Катерина Недеснова

Київ – 26 квітня Президент України Віктор Янукович візьме участь у церемонії запуску будівництва арки нового безпечного конфайнмента Чорнобильської АЕС. Проект такого укриття, який обійдеться у понад півтора мільярда євро, ухвалили у квітні минулого року Україна спільно з міжнародною спільнотою. Керівник Адміністрації Чорнобильської зони відчуження Володимир Холоша стверджує, що здійснили всі необхідні експертизи і територія зони відчуження готова для зведення безпечного укриття. Але не всі фахівці поділяють такі висновки.

Новий саркофаг почнуть зводити у день 26 річниці Чорнобильської катастрофи. Президент Янукович буде присутній під час запуску будівництва укриття заввишки 109 метрів і завдовжки 150 метрів, яке з’явиться над четвертим енергоблоком.

Проект конфайнмента офіційно запропонували торік і він складався із кількох етапів. Упродовж року розробники працювали над підготовкою території. На це пішло близько 600 млн євро. Керівник Адміністрації Чорнобильської зони відчуження Володимир Холоша повідомив, що за цей час виконали експертизи, які підтвердили безпечність нового укриття.

Конфайнмент має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля

«Ми виходимо з того, що було техніко-економічне обґрунтування, воно було затверджене урядом. Проекти ці пройшли 7 експертиз, починаючи з екологічної й завершуючи будівельною. Тому зараз говорити, що хтось з екологів піддає сумніву те, що вирішено на рівні державних установ і проекспертовано міжнародною спільнотою, думаю перебільшення», – запевняє керівник Адміністрації Чорнобильської зони відчуження.

Новий безпечний конфайнмент має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля, і стати місцем захоронення радіоактивних відходів реактора, сподівається Володимир Холоша. Він переконує, що новий саркофаг служитиме щонайменше сто років.

«…це не вирішення проблеми»

Накривши всі радіаційні елементи конфайнментом, не з’являється відповіді на запитання: які хімічні процеси відбуваються всередині реактора і які ланцюгові реакції можуть відбутися, вважає член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко.

«Я противник реалізації цієї стратегії – будівництва ще одного укриття. Як на мене, це не вирішення проблеми, а лише її приховування від світової спільноти», – наголошує депутат.

На думку Юрія Костенка, варто повернутись до переговорів з країнами Заходу щодо покращення пожежної безпеки, обмеження поширення радіаційного пилу, укріплення старих конструкцій. Це дало б змогу перетворити небезпечний об’єкт в екологічно безпечну систему. Але так станеться лише тоді, коли всі шкідливі матеріали вилучать зі зруйнованого реактора і надійно захоронять, відповідно до вимог МАГАТЕ, переконує колишній міністр охорони навколишнього природного середовища України.

На будівництво конфайнмента Україна та держави-донори витратять понад 1 мільярд 540 мільйонів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG