Доступність посилання

ТОП новини

Секс-бізнес для міліції – джерело прибутку чи об’єкт боротьби?


Київ – Українські правоохоронці заявляють про активізацію боротьби з проституцією, адже це створює негативний імідж Україні напередодні Євро-2012. Деякі ж працівниці комерційного сексу стверджують: активізація роботи проявляється хіба що в побитті в райвідділках. А насправді правоохоронці, за їхніми даними, секс-бізнес підтримують.

Киянка Ольга працює на трасі вже 10 років – із вісімнадцяти. Раніше стояла на Кільцевій. Але останні кілька років міліція дівчат звідти вивозить – за межі Києва, тож Ольга перейшла працювати на іншу трасу. Вона так звана «одиночка» – працює без сутенера, тож каже, що платить «відкупні» міліції сама.
Сутенери ж платять їм місячну таксу – це коли все організовано. Це десь від 8 тисяч гривень до 20-25 тисяч
киянка

«Це тільки вам так розповідають, що вони з нами профілактичні розмови перед Євро проводять. Ні одної такої профілактичної розмови не було. Хто їх буде проводити? Міліції треба дітей годувати, а мені гроші заробляти – в мене два інваліди на шиї. «Беркуту» сотку треба дати, міліції на «бобіку» п’ятдесят можна дати. В будь-якому разі в гривень 200 в день влітаю. Сутенери ж платять їм місячну таксу – це коли все організовано. Це десь від 8 тисяч гривень до 20-25 тисяч. Це від кількості дівчат залежить, розумієте?» – розповідає Ольга.

Фізичне, психологічне і сексуальне насильство

Як стверджують правозахисники, найбільше – після клієнтів – над повіями знущається міліція. Це стосується і фізичного, і психологічного, і сексуального насильства. Найчастіше це відбувається, тоді, коли робота з міліцією не узгоджена, розповідають працівниці цього бізнесу. А міліція вміє добитися тих свідчень, які їй потрібні, говорить одна з них – Катерина.

«Оперуповноважений ставив питання, на які, на його думку, я відповідала неправду, не так як їм треба було. Він дуже нервував, кричав постійно, ставив одні й ті ж самі запитання. Я відповідала правду, але його це не влаштовувало. Тоді він взяв з підвіконня книгу і кинув її в мене. Потрапив в голову. Потім знов поставив те ж питання, і сказав, що, якщо не відповім, то будемо подовжувати розмову в тому ж дусі. І знову почав бити, я плакала і просила: «зупиніться, що ви робите?» – згадує Катерина.

У відповідь на подібні скарги в міліції радять писати заяви про конкретні випадки і обіцяють їх ретельно розслідувати.

«Людина понад усе» – на кожній нараді нагадує головний принцип роботи міліції міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко. І ми до цього йдемо», – каже речник міністерства Володимир Поліщук. Фізичний або психологічний тиск на затриманого – неприпустимий. І якщо хтось права «дівчат» порушував, ці люди будуть покарані, стверджує він.

Сутенери, які представлялися міліціонерами
Минулого року співробітниками київської міліції було затримано аж двох сутенерів, які представлялись проституткам працівниками міліції
Володимир Поліщук

На запитання Радіо Свобода про можливе покровительство секс-бізнесу з боку міліції Володимир Поліщук відповів так: «Минулого року співробітниками київської міліції було затримано аж двох сутенерів, які представлялись проституткам працівниками міліції. Тому дівчата, якщо мають таку думку, що хтось «кришує» їх, займається незаконним «кришуванням» їхнього бізнесу – вони можуть повідомити про це нашим контролюючим службам. Буде проведена певна оперативно-технічна робота: затримують людину, яка вимагає від них якісь гроші, і розбираються, що це за людина – є вона представником правоохоронців, чи ні», – зауважив Поліщук.

За приблизними підрахунками, зараз в Україні налічується від 52 до 83 тисяч працівниць секс-індустрії. Найбільше – у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій областях, у Києві та Криму. Останнім часом у пресі збільшилася кількість оголошень про «набір дівчат» – це пов’язують із наближенням європейської футбольної першості.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG