Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині наростають заклики бойкотувати Євро-2012 через Тимошенко


Міністр довкілля Німеччини Норберт Реттґен заявив німецькому виданню Bild в оприлюдненому в неділю в інтернеті понеділковому числі, що «диктатурі» в Україні не треба дати змоги здобути підтримку свого іміджу завдяки червневому чемпіонатові Євро-2012. За його словами, «візити президентів чи прем’єр-міністрів (до України) мали б бути виключені за нинішніх обставин». Міністр також закликав владу України «негайно звільнити» колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

Слова Реттґена підтвердила в неділю його речниця Юліка Лендвай агентству Associated Press. Як пише агентство, це, як виглядає, перший прямий заклик європейського урядовця рівня міністра бойкотувати українську частину чемпіонату Європи з футболу.

У п’ятницю міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх заявив в інтерв’ю цьому агентству, що за нинішніх обставин бойкот матчів чемпіонату в Україні чільними урядовцями цілком можливий, але не став прямо закликати до цього.

Міністр довкілля в Німеччині не має слова в визначенні зовнішньої політики, але Норберт Реттґен є союзником канцлера Анґели Меркель, яка сама критично оцінює ставлення Києва до справи Юлії Тимошенко.

Меркель теж може не прибути на Євро до України

Тим часом інше німецьке видання Der Spiegel повідомило в неділю, що Анґела Меркель, цілком імовірно, не прибуде до України на матчі німецької збірної, якщо колишнього українського прем’єра не звільнять до початку чемпіонату. Видання при цьому не послалося ні на яке джерело.

У п’ятницю речник німецького канцлера Штеффен Зайберт заявляв, що рішення щодо приїзду Меркель до України буде ухвалене залежно від ситуації, і, за його словами, «очевидно, подальші події в Україні і справа Тимошенко відіграють свою роль у такому рішенні». Він додав, що уряд Німеччини використає «всі можливості», щоб домогтися «належного і дбайливого» лікування Тимошенко.

У тому ж понеділковому числі Der Spiegel, уже оприлюдненому на його сайті, президент мюнхенського футбольного клубу «Баєрн» Улі Генесс закликає президента Європейського союзу футбольних асоціацій Мішеля Платіні дати чітку оцінку політичних подій в Україні напередодні Євро-2012. За його словами, керівник УЄФА мав би «чітко висловити свою думку в потрібних місцях».

В інтерв’ю виданню футбольний урядовець також закликав тренера збірної Німеччини Йоахіма Лева і гравців збірної публічно висловити свою солідарність із критиками української влади й «використати всі можливості, щоб наголосити: умови утримання Юлії Тимошенко неприйнятні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG