Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські вибухи: куди ведуть сліди?


Дніпропетровськ – Кримінальні справи щодо вибухів у Дніпропетровську в п'ятницю та про торішній вибух у цьому місті об'єднали в одне провадження. Про це повідомив в ефірі одного з українських телеканалів начальник головного управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень Генпрокуратури Вадим Горан. За його словами, почерк вчинення цих злочинів однаковий. Правоохоронці не оприлюднюють поки усіх офіційних версій щодо серії вибухів у п’ятницю.

Дніпропетровськ оговтується від вибухів: паніка вщухла, на вулицях поменшало міліції. У неділю відновили рух громадського транспорту в центрі міста, однак вулиці, як і раніше, не велелюдні. З трамвайних зупинок поприбирали сміттєві урни. Містом повзуть чутки про те, що «невідомі терористи» нібито вже висунули свої вимоги. Міліція це категорично спростовує.

Правоохоронці заявили: відпрацьовують кілька версій. Одну із них оприлюднив керівник Служби безпеки України Ігор Калінін: серія цих вибухів може бути пов’язана із вибухом, який стався у Дніпропетровську восени минулого року, біля центрального універмагу, і забрав життя одного бізнесмена. Той випадок теж офіційно визнано терористичним актом. Більше сказати, зазначають правоохоронці, поки не дозволяє таємниця слідства.

«Версії не оприлюднювались, хоча вони є. Генпрокурор сказав поки версії оприлюднюватись не будуть», – повідомив Радіо Свобода речник обласного управління міліції Олексій Щербатов.

Правоохоронці організували телефонні «гарячі» лінії. Винагорода за суттєву інформацію – 2 мільйони гривень. Т акож складені три фотороботи чоловіків, яких підозрюють у причетності до вибухів.

«Крайніх» знайдуть серед націоналістів?

Між тим окремі політичні сили у Дніпропетровську не виключають: за серією вибухів стоїть політика. Радник голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Денисенко сказав Радіо Свобода: влада готується покласти відповідальність за те, що сталось, на опозицію, на націоналістичні організації. За його словами, одразу після вибухів міліціонери розпитували у його рідних про його місце перебування і проживання.

«Моя заява про те, що влада може звинуватити у вибухах патріотичні організації, заснована на тому, що, коли підірвали пам’ятник Сталіну в Запоріжжі, влада діяла грубо і прямолінійно, хапаючи «тризубівців» та «свободівців». Під час вибуху в Дніпропетровську в листопаді минулого року, коли вперше вибухнула урна, у першу чергу теж опитували представників ВО «Свобода» та інших патріотичних організацій. Отож, що би не сталося, пошук крайніх розпочинається з нашої організації, з українських патріотів», – сказав Радіо Свобода Андрій Денисенко.

Андрій Денисенко також додав, що має дві версії того, що сталось у Дніпропетровську: за його словами, за серією вибухів «можуть стояти або російські спецслужби, зацікавлені у дестабілізації ситуації в Україні, або влада, якій вигідно залякати суспільство і отримати привід розпочати масштабні репресії проти опозиції, зокрема націоналістів».

Того, що за інцидентами у Дніпропетровську, може стояти політика, не виключає і місцевий політолог Владислав Романов. На його думку, вибухи вигідні певним політико-фінансовим групам.

«Кому це у будь-якому випадку, кому це невигідно, то це опозиції. Адже це зараз єдина сила, яка намагається домогтись того, щоб держава діяла в межах законів. На мою думку, це була демонстрація нездатності влади виконувати свої функціональні обов’язки. Кому це було вигідно? Можливо, якомусь з політико-фінансовому угруповань, яких чимало зараз навколо трону Януковича конкурує. Чому вибрано саме Дніпропетровськ? Тому що тут ситуація «на межі»: дніпропетровська еліта втрачає місто, а сюди «заходять» криворізькі, донецькі, луганські… Не можна виключати й того, що це може бути спроба дестабілізувати ситуацію напередодні Євро-2012. Щоб це організувати серію таких трактів, потрібна серйозна організація і координація, навряд чи це може бути одинак чи двійко-трійко людей», – сказав Радіо Свобода Владислав Романов.

Терор без належних підстав

Тим часом політолог Віктор Пащенко зазначає, що ситуацію з вибухами різні політичні сили намагатимуться повернути на свою користь: опозиція – аби звинуватити владу в нездатності керувати державою, влада – аби звинуватити опозицію у підриві авторитету влади. Водночас експерт закликає бути обережнішим із словом «терор» у застосуванні до українських реалій.

«Є терор етнічний, є релігійний, є ідеологічний, соціальний тощо. У нас цього коріння немає. Це, насправді, псевдотерор, у нього немає жодного соціального коріння, тому й виникає враження, що за цим стоїть політика. До Євро-2012 винних або знайдуть, або призначать, адже євротуристів треба переконати, що у нас все спокійно. Найбільш вірогідно, що провину звалять на асоціальні групи – або на криміналітет, або на психічно неврівноважену людину. Це найбільш безпечні версії», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Віктор Пащенко.

Політолог також не виключає, що тема вибухів у Дніпропетровську стане предметом дискусії між владою та опозиціє під час парламентської виборчої кампанії.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську, вздовж центрального проспекту сталося, чотири вибухи. Постраждали 30 людей. Прокуратура області порушила кримінальну справу за статтею «Терористичний акт». Дніпропетровська облдержадміністрація та обласна рада пообіцяли виплатити 2 мільйони гривень винагороди за інформацію, що буде сприяти розкриттю злочинів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG