Доступність посилання

ТОП новини

Ціла низка урядовців із ЄС не їде до України через Тимошенко


Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу «не має наміру» відвідувати Україну під час Євро-2012, якщо Україна не вживатиме кроків для вирішення ситуації навколо справи Тимошенко, Брюссель, 25 квітня 2012 року
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу «не має наміру» відвідувати Україну під час Євро-2012, якщо Україна не вживатиме кроків для вирішення ситуації навколо справи Тимошенко, Брюссель, 25 квітня 2012 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель готова бойкотувати матчі німецької збірної на території України під час Євро-2012, якщо не настане поліпшення в справі ув’язненої колишньої Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, підтвердив сьогодні речник голови німецького уряду Ґеорґ Штрайтер.

За його словами, ймовірні плани поїздок Меркель «залежатимуть від долі Тимошенко і дотримання принципу верховенства права в Україні».

Про готовність відмовитися від поїздок до України під час чемпіонату Європи з футболу через справу Юлії Тимошенко дали знати верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Зокрема, Баррозу «не має наміру» відвідувати Україну під час чемпіонату Європи з футболу, якщо Україна не вживатиме кроків для вирішення ситуації навколо справи Юлії Тимошенко, заявила сьогодні в Брюсселі його речниця Пія Аренкільде Гансен.

Водночас, сказала вона, в Єврокомісії сподіваються, що «стануться події, які змінять цю справді дуже, дуже серйозну ситуацію, яка викликає дуже серйозне занепокоєння».

Цієї позиції дотримуються й інші урядовці Єврокомісії.

Зокрема, єврокомісар із питань освіти, культури, молоді і спорту Андрулла Васіліу вважає, що «було б цілком неправильно їхати до України», якщо нинішнє становище з правами людини в Україні зберігатиметься, особливо ж стосовно Юлії Тимошенко й інших опозиціонерів, повідомив сьогодні Радіо Свобода її речник Денніс Абботт.

При цьому, за його словами, комісар може відвідати матчі чемпіонату в Польщі, щоб «те, що відбувається в Україні, ніяк не заплямувало Польщу».

Скасували свої плани прибути до України на Євро-2012 також єврокомісари з юстиції Вівіан Редінґ і з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Філе.

Бойкотують й інші заходи

Дальші чільні європейські політики бойкотують інші заходи в Україні, теж пов’язуючи це саме зі справою Тимошенко.

Станом на сьогодні вже принаймні 5 президентів скасували візит чи не прийняли запрошення на саміт центральноєвропейських країн у Криму, який планує зібрати в середині травня в Ялті в Криму Президент України Віктор Янукович. Сьогодні про це оголосили в президента Чехії, відомо також про неприбуття чільників Німеччини, Австрії, Італії і Словенії.

Юлія Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, заявляє, що зазнала фізичного насильства і тілесних ушкоджень із боку працівників виправної колонії. У правоохоронних органах запевняють, що заяви про побиття неправдиві, а синці колишнього прем’єра мають інше походження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG