Доступність посилання

ТОП новини

«Укрзалізниця» обіцяє пришвидшення


Двоповерховий міжрегіональний електропоїзд Škoda
Двоповерховий міжрегіональний електропоїзд Škoda

Катерина Недеснова

Київ – На «Укрзалізниці» з 27 травня почне діяти новий графік поїздів, акцент в якому зроблено на денні та швидкісні потяги. У зв’язку з цим було змінено маршрут 36 потягів, більше 20 рейсів було знято, серед них переважно рейси у західному напрямку та ті, які слідують з одного кінця України в інший. Натомість подорожуючим обіцяють можливість дістатися зі Львова до Донецька лише за 12 годин. Експерти ж не вірять у таку ймовірність, зважаючи на стан української залізниці.

Збільшення кількості швидкісних та денних потягів розробники нового графіку пояснюють прагненням до європеїзації української залізниці. Ще однією новацією стануть хаби – централізовані пересадочні вузли. Дізнатися, як остаточно виглядатиме розклад, можна буде не раніше як 25 травня – до цього часу мають завершити випробування нових денних швидкісних поїздів Hyundai та Škoda.

Цьогоріч з розкладу приберуть близько 20 рейсів, серед них майже всі далекого сполучення. Зокрема, зникнуть, два потяги за маршрутом Київ-Львів, а також Дебальцево-Хмельницький та Львів-Луганськ.

Зі Львова до Донецька за півдоби

Заступник генерального директора Укрзалізниці Ігор Гладкіх пояснює, що на зміну старим, зношеним потягам прийдуть нові Hyundai та Škoda, які здатні розвивати швидкість до 170 км/год. «Укрзалізниця» обіцяє, що зі Львова до Донецька можна буде дістатися за 12 годин, з них півгодини необхідно буде на пересадку у Києві.

«Завдання стоїть таке, щоб Hyundai був «не вище» за літак. Hyundai буде дорожчий за Škoda, тому що за швидкість і сервіс потрібно платити. В Škoda поставлене завдання, щоб ми ні в якому випадку не перевищили вартість проїзду на такі самі дистанції, ніж в автобусах і в маршрутках», – розповів Ігор Гладкіх.

Проте квитки подорожчають приблизно удвічі. Поїздка Донецьк-Львів на потязі Hyundai коштуватиме близько 500 гривень, а на потязі Škoda – від 250.

«Для того, щоб це були справді ефективні денні потяги, вони мають пересуватись на 200 км/год. Але для такої швидкості, на жаль, наші шляхи не готові. Їх треба тестувати, ремонтувати і вдосконалювати. До того ж у нас на залізниці немає бар’єрів, а треба ж якось обмежувати рух худоби, машин», – вважає аналітик інвестиційної групи «Арт Капітал» Олег Іванець.

Ще однією новацією, яку обіцяють в «Укразалізниці», має стати збільшення кількості приміських та регіональних електричок. Як обіцяють залізничники, двохсоткілометрова подорож комфортабельним електропоїздом обійдеться у 22 гривні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG