Доступність посилання

ТОП новини

«Столовую СССР» зі Сталіним відкрили у Криму


У Криму громадськість протестує проти розміщення портрету Сталіна в «Столовой СССР», яку відкрили в держаній установі у Сімферополі
У Криму громадськість протестує проти розміщення портрету Сталіна в «Столовой СССР», яку відкрили в держаній установі у Сімферополі
Сімферополь – Незадовго до Дня жалоби за жертвами депортації кримськотатарського народу, що відзначається 18 травня, в Сімферополі в одній із державних установ відкрився заклад громадського харчування під назвою «Столовая СССР». Інтер’єр закладу окрім плакатів радянського періоду прикрашають портрети Карла Маркса і Володимира Леніна, а також колишнього радянського диктатора Йосипа Сталіна. Саме Сталін і підписав постанову про депортацію кримських татар, в результаті якої десятки тисяч людей загинули, а сотні тисяч – втратили свої домівки і майно, а також право на проживання на своїй історичній батьківщині – в Криму. І саме Сталіна кілька років тому Верховний суд України визнав винним у геноциді українського народу під час Голодомору 1932-33 років. Це і викликало протести кримської громадськості.

Відкриття їдальні з ностальгічно-радянським антуражем – не дивина для Криму, лише в Сімферополі кілька таких закладів. Але вперше для його оформлення використовували портрети Сталіна, ставлення до якого в Криму дуже неоднозначне. І вперше такий заклад запрацював у державній установі – у приміщенні Кримської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». Це, а також той факт, що заклад відкрився незадовго до Дня пам’яті жертв депортації, викликало обурення у громадськості.

Один із лідерів молодіжної організації «Бізім Кирим» Асан Егізов сказав, що використання радянської символіки і портретів кривавого диктатора, причетного до загибелі тисяч кримчан, «шокує і виглядає провокаційним». Такі дії та ще й напередодні 18 травня він назвав «непродуманими і необережними». За словами Асан Егізова, кримськотатарські молодіжні організації обов’язково відреагують на це, як він сказав, «політичне блюзнірство», правда, не уточнив, як саме.

Засудили використання образу радянського диктатора і в сімферопольській правозахисній організації «Дія». Її голова Олександра Дворецька повідомила, що правозахисники щонайменше домагатимуться усунення портретів Йосипа Сталіна з приміщень державної пошти.

«Обурливим і гідним осуду» назвав пропагування образу Сталіна в Сімферополі голова Кримської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка Петро Вольвач. Він вважає, що проти диктатора, який винен у смерті мільйонів співвітчизників й особисто підписав постанову Державного Комітету оборони СРСР про насильницьку депортацію кримськотатарського народу, мали б виступити представники і кримського спільноти, і кримської влади.

«Танці на трунах» чи пропаганда тоталітаризму?

Заступник голови Верховної Ради Криму Григорій Іоффе, який наприкінці 1980-х років був одним із перших кримських журналістів, котрі писали про злочини сталінізму, каже, що не змінив свого ставлення до Сталіна та його режиму. Однак, називаючи ідею такого використання радянської тематики у цьому проекті «дурнуватим поп-артом», «дурницею» і «нісенітницею», віце-спікер висловив переконання, що і реакція громадськості на це – занадто політизована. Критику портретів Сталіна в їдальні головпоштамту Сімферополя він назвав «політичними танцями на трунах».
Має зреагувати прокуратура, бо моральні збоченці, пропагують символіку тоталітаризму та його вождів, використовуючи приміщення державної установи
Рефат Чубаров

З віце-спікером Григорієм Іоффе категорично не згоден лідер парламентської фракції «Курултай-Рух» Рефат Чубаров.

«Тут має зреагувати прокуратура, бо, вибачте, моральні збоченці, пропагують символіку тоталітаризму та його вождів, використовуючи приміщення державної установи. Невже держава через свої заклади виступає пропагандистом тоталітаризму? Абсурд!» – заявив Рефат Чубаров.

Керівник прес-служби Прокуратури Криму Наталія Бояркіна повідомила Радіо Свобода, що правоохоронці перевірять законність використання портретів Сталіна у приміщенні державного підприємства.

Працівники «Столової СССР» відмовилися від спілкування з пресою, а директор Кримської дирекції «Укрпошти» Руслана Кризська – «не змогла», як пояснила її секретар, через неабияку зайнятість. Натомість у Відділі маркетингу Дирекції повідомили, що за оформлення колишньої поштової їдальні відповідальності не несуть, бо здають її в оренду. Разом з тим, пообіцяли попросити орендарів прибрати зображення колишнього радянського диктатора.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG