Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники бюджетної економії втратили більшість у Греції


Голосує лідер лівої коаліції Алексіс Ципрас, 6 травня 2012 року
Голосує лідер лівої коаліції Алексіс Ципрас, 6 травня 2012 року
За результатами виборів у Греції обидві досі провідні партії-суперники, які по черзі керували країною протягом майже 40 років, – соціалістична «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух») і консервативна «Нова демократія», – зазнали значних втрат. Ці партії виступають на підтримку суворих заходів заощадження, які втілює країна, і в дотеперішньому тимчасовому уряді були представлені разом. Ці політичні сили здобули підтримку 19 і 13 відсотків виборців відповідно.

На друге місце вийшла ультралівацька Коаліція радикальної лівиці, відома також як «Сіріза», об’єднання понад десятка дрібних партій, яке виступає проти суворих реформ – у неї майже 17 відсотків голосів. Лідер цієї коаліції Алексіс Ципрас закликав визнати недійсними зобов’язання Греції перед ЄС і міжнародними фінансовими інституціями. Він також висловив намір створити широкий коаліційний уряд лівого спрямування.

Лідер «Нової демократії» Андоніс Самарас також вважає доречним перегляд домовленостей між Грецією і Євросоюзом, але наполягає, що країна має залишатися в зоні євро. Він пропонує створити уряд національного порятунку.

На ранкових торгах на азійських біржах курс єдина європейська валюта оновила стосовно долара США тримісячні мінімуми, впавши нижче від позначки 1,30 долара за євро. Так біржі відреагували на прихід до влади у Франції президента-соціаліста і зміну уряду в Греції.
XS
SM
MD
LG