Доступність посилання

ТОП новини

В Україні триває місяць боротьби з раком шкіри


Більшість смертей від раку шкіри через несвоєчасне встановлення діагнозу
Більшість смертей від раку шкіри через несвоєчасне встановлення діагнозу
Київ – В Україні триває місяць боротьби з раком шкіри. Всі охочі мають змогу безкоштовно обстежитися з метою виявлення та попередження одного з найпоширеніших онкозахворювань, яке щороку забирає життя понад 1000 українців. На думку фахівців, люди мають знати більше про цю хворобу, адже переважна кількість смертей від раку шкіри пов’язані з несвоєчасним встановленням діагнозу.

Кількість хворих на рак шкіри за останні 30 років в Україні збільшилася втричі і наразі це є другим за поширеністю онкозахворюванням після раку легень, констатує керівник відділу пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інститут раку Сергій Коровін. Найбільшими осередками захворювання, за його словами, наразі є Севастополь, Київ та Крим.

«Чорнобиль не мав ніякого впливу. Найбільший приріст захворюваності меланомою шкіри спостерігався у період від 1997 по 2002 роки. Це приріст виявився вищим, ніж приріст усіх злоякісних пухлин в Україні. Зріс соціальний добробут наших громадян, і вони змогли дозволити собі відпочивати так, як хочуть, а тому більшість із них поїхало на море», – зазначає Сергій Коровін.

За словами Сергія Коровіна, ракові захворювання шкіри є більш поширеними серед жінок та осіб похилого віку. Водночас, зазначає лікар, менше половини пацієнтів звертається до лікарів на ранніх стадіях, коли захворювання можна повністю вилікувати.

Це, за словами Ольги Богомолець – координатора всесвітньої програми «Євромеланома» в Україні та головного лікаря Інституту дерматології та косметології, – головна причина високої смертності від таких захворювань.

При своєчасному зверненні вилікувати можна за одну процедуру

«Рак шкіри і меланому на початковій стадії можна вилікувати за одну амбулаторну процедуру, але тільки у тому випадку, якщо пацієнт звернувся
Рак шкіри і меланому на початковій стадії можна вилікувати за одну амбулаторну процедуру, але тільки у тому випадку, якщо пацієнт звернувся своєчасно
Ольги Богомолець

своєчасно. Надто пізно звертаються переважно через страх, що буде якась небезпека. Люди, в зв’язку з тим, що ситуація дуже нестабільна в країні, бояться, що будь-яка інформація щодо їхнього стану здоров’я може бути використана проти них», – зауважує Ольга Богомолець.

Нині ракові захворювання шкіри є найпоширенішими у світі, зазначає Ольга Богомолець. За її словами,цьому сприяє руйнування озонового шару атмосфери, через що сонячне ультрафіолетове випромінювання потрапляє на землю у збільшених дозах.

Як попередити захворювання?

Щоб попередити захворювання, фахівці радять утримуватися від довгого перебування на сонці, а також відвідування соляріїв. Окрім того, лікарі рекомендують звертатися за медичною допомогою у разі травмування родимок та не заклеювати їх пластирем. Крім того, у разі появи будь-яких
підозрілих новоутворень на шкірі варто негайно показати їх дерматологу. Маються на увазі кваліфіковані медики, а не співробітники косметологічних центрів.

За словами лікарів, звичайна родимка має бути симетричною, з рівномірним забарвленням та рівним краєм, невеликого розміру, а також без будь-яких змін у вигляді тріщин, кірок чи кровоточивості.

За даними ВООЗ, від меланоми у світі щороку помирає близько 48 тисяч осіб. Водночас у Міністерстві здоров’я України констатують, що під час профілактичних оглядів 30% діагнозів становлять злоякісні новоутворення на шкірі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG