Доступність посилання

ТОП новини

Перуджа – місто студентів, джазу і шоколаду


Це італійське місто є кандидатом на роль європейської культурної столиці 2019 року. Його заснували етруски у VI столітті до нашої ери
Це італійське місто є кандидатом на роль європейської культурної столиці 2019 року. Його заснували етруски у VI столітті до нашої ери
Рим – Італійське місто Перуджа в серці центральної області Умбрія добре відоме студентам, музикантам і ласунам. Перші приїздять сюди для навчання у двох прославлених університетах. Інших місто приваблює щорічним фестивалем джазу The Umbria Jazz Festival і популярним ярмарком шоколаду EuroChocolate. А якщо ви не належите до жодної зі згаданих категорій, то Перуджа полонить вас стародавніми пам’ятками і численними церквами.

На карті Італії, певно, не знайдеш міста більш молодіжного та інтернаціонального, ніж Перуджа. Для багатьох молодих іноземців Італія починається звідси. У місті розташовані Університет для іноземців та Університет Перуджі – один із найдавніших у Європі, заснований 1308 року. Завдяки цим закладам невелике місто з населенням майже 170 тисяч осіб стало осередком поширення італійської культури у світі.

Перуджа – кандидат на роль європейської культурної столиці 2019 року. В історії становлення міста виділяють три основні періоди: етруський, римський і середньовічний. Про кожний із них нагадують монументи й палаци. А відкривати сучасну Перуджу радять у крамничках, які є творчими лабораторіями місцевих митців.

Туристичні приманки

«Гостям міста я би порадила незвичайний шопінг у крамницях в центрі міста, де безпосередньо працюють майстри-ремісники. Вони виробляють вироби зі шкіри, скла, кераміки і тканини. Перуджа багата на такі цінні ексклюзивні вироби, зроблені часто на замовлення клієнтів», – зазначає краєзнавець Лорена Россі Бончі.

Окрім сувенірних крамничок, гостей-меломанів приваблює престижний фестиваль «Умбрія Джаз», який проходить в липні. А туристам-ласунам призначена зустріч у жовтні, коли місто купається в шоколаді. Під час міжнародного фестивалю «Єврошоколад» цей продукт не тільки смакують, а й зводять шоколадні замки і пропонують шоколадну косметику. Місце солодкого дійства не випадкове, адже це батьківщина кондитерської фабрики «Perugina». Тут виробляють відомі цукерки «Baci» з романтичними побажаннями.

Монументи Перуджі

Перуджа, заснована етрусками у VI столітті до нашої ери, за римського панування була колонією Перусія. Місто розкинулося на п’яти пагорбах, на яких і розвинулися п’ять основних районів. Один із найцікавіших – Борґо Белло.

«У цьому районі живе приблизно тисяча родин, тож загалом набереться 4 тисячі мешканців. Більшість сімей мають давнє історичне коріння на цій місцевості. Також багато студентів живе, бо ж маємо тут аграрний та ветеринарний факультети університету. У цій частині міста сконцентровані історично-архітектурні пам’ятки Перуджі, а саме її прекрасні церкви», – розповідає Орфео Амброзі, голова асоціації «Борґо Белло».

Широкі сходи, викладені 1600 року, з яких починається Борґо Белло, ведуть прямо до готичної церкви Сан Ерколано. Храм носить ім’я головного покровителя міста та його університету. Неподалік у цьому ж кварталі привертає увагу велична базиліка Сан Доменіко. У ній похований Папа Римський Бенедикт XI, якого отруїли в Перуджі у 1304 році.

Видатний зразок середньовічної архітектури – Палац Пріорів або міська рада. У приміщенні будинку розташована Національна галерея Умбрії. Там представлена найповніша колекція художніх і скульптурних робіт умбрійської школи XIII-XVIII століть. Серед них твори Арнольфо ді Камбіо, Бернардино ді Бетто, Луки Синьйореллі і Дуччо Буонінсенья.

Перелік митців і пам’яток можна продовжувати, але рідко якому туристу вдається побачити все й відразу. Тому Перуджу краще пізнавати неспішно і з насолодою, подібно до того, як ви смакуєте шоколадну плитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG