Доступність посилання

ТОП новини

Погрози Україні ефективніші, ніж сам бойкот (огляд преси)


«ЄС знову дає догану Україні», «Україна спростовує побиття Тимошенко в тюрмі» – це теми, на які сьогодні звертають увагу європейські видання. Оглядачі також коментують відмову російського лідера Володимира Путіна їхати на саміт до Сполучених Штатів і кращі можливості для мігрантів влаштуватися нині на роботу в Німеччині.

Народи України і Білорусі потерпають від «диктатури і репресій», видання цитують ці слова канцлера Німеччини Анґели Меркель з її виступу в четвер у німецькому парламенті. Агенція Bloomberg наголошує, що це найрізкіший коментар Меркель останніх подій в Україні.

Брюссельське видання EUobserver.com звертає увагу на заяву чільного представника Євросоюзу, що український прем’єр Микола Азаров буде небажаним гостем у Брюсселі. П’ятнадцятого травня там заплановане засідання ради Україна-ЄС. Але в інтерв’ю телеканалу «Євроньюз» президент Європейської ради Герман ван Ромпей висловив стурбованість внутрішньополітичним становищем в Україні. «Коли український прем’єр-міністр оголосив про намір відвідати Брюссель, ми сказали: не треба, залишайтеся вдома. З нашого боку це недвозначне свідчення того, що в Україні мають відбутися зміни», – наголосив урядовець.

Ця заява пролунала, незважаючи на позитивні новини у справі ув’язненого колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко, яку напередодні перевезли з колонії до лікарні, зазначає брюссельське видання. (Щоправда, відразу після цього інтерв’ю Європейська комісія уточнила, що в ньому згадано про іншу відмову, а на 15 травня Азаров таки запрошений до Брюсселя – ред.)

EUobserver тим часом цитує дипломатичне листування між Києвом і Брюсселем. Якщо посол України при ЄС Костянтин Єлисєєв назвав рішення бойкотувати українську частину Євро-2012 «емоційним» і «невідповідним», то комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінґ, яка однією з перших заявила про такий крок, у відповідь наголосила, що ні вона, ні її колеги у Європейській комісії не можуть заплющувати очі на права людини навіть під час спортивної події.

Погрози бойкоту ефективніші, ніж сам бойкот, вважає автор статті на шпальтах видання EuropeanVoice.com. Авторитарні лідери люблять проводити великі міжнародні спортивні події. Українські політики захоплюються футболом, а президенту Білорусі хокей до вподоби навіть більше, ніж садити в тюрму дисидентів, зазначає оглядач. Тому, на його думку, спортивні санкції щодо України повинні залишатися інструментом європейської політики, навіть попри застереження, що становище з демократією в Україні далеко не найгірше у світі.

Тим часом українська влада спростовує побиття Юлії Тимошенко в тюрмі. Британська газета Financial Times розповідає про те, що заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін представив у Європейському парламенті звіт на 16 сторінках за участі 80 свідків, причетних до перевезення Тимошенко до лікарні наприкінці квітня. Заяви колишнього прем’єра про застосування сили повністю вигадані, мовиться у документі. Британська газета також цитує її захисника Сергія Власенка, який називає звіт фальшивкою, «бодай тому, що автори так званого розслідування не розпитали про історію саму Тимошенко».

Європейське видання американської газети Wall Street Journal звертає увагу на те, що президент Росії вирішив наступного тижня не їхати до Сполучених Штатів на саміт «Групи восьми» за участі президента Барака Обами. Натомість Володимир Путін посилає прем’єра Дмитра Медведєва, а сам, як пояснює, буде завершувати формування нового уряду. Оглядачі зауважують, що Росію охопила хвиля протестів, найбільша за останні 20 років, а Білий дім цього тижня розкритикував Москву за ставлення до демонстрантів. Офіційні особи у США не обговорюють розбіжності з Москвою, а повідомляють про те, що перша після виборів у Росії зустріч Путіна з Обамою, ймовірно, відбудеться у червні, в кулуарах іншого саміту в Мексиці.

У Німеччині мігрантам знайти роботу легше, ніж в інших європейських країнах. Про результати одного такого дослідження інформує на своїх шпальтах німецьке видання Spiegel. Про труднощі з пошуком роботи у Берліні повідомляє лише третина опитаних іноземців. Натомість такі проблеми у португальському Лісабоні та італійському Мілані мали 79 відсотків заробітчан. Spiegel наводить думку німецьких експертів, які пояснюють ці дані тим, що нині економічне становище в Німеччині краще, ніж в інших куточках Європи. Хоча вважається, що німецьку мову важко освоїти, в країні пропонують чимало безкоштовних мовних курсів, які фінансує влада на місцевому рівні. Разом з тим оглядачі вважають, що Німеччина робить ще недостатньо, щоб залучити нових робітників із-за кордону, передовсім країна зацікавлена у висококваліфікованих кадрах.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG