Доступність посилання

ТОП новини

Китайські промислові шпигуни активізувалися у США


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах китайське промислове шпигунство набуло такого розмаху, що економісти підраховують збитки американських компаній у масштабах сотень мільярдів доларів. Для боротьби з цим лихом виникла навіть мережа комп’ютерних фірм, які спеціалізуються саме на протидії такому шпигунству.

«Це справжня війна, хоча й без армії», – зауважив сенатор Джозеф Ліберман, співавтор норвого законопроекту, що його нині обговорює Конгрес. Законопроект, зокрема, має зобов’язати великі компанії, що виробляють комп’ютери, такі як Dell i Hewlet-Paccard, посилити захист своєї продукції від хакерів.

Найбільшу загрозу, як вважають, нині становлять китайські комп’ютерні зловмисники. Вони наполегливо пробивають віртуальний захист компаній з метою поцупити промислові таємниці, технологічні розробки, креслення тощо. Китайські хакери за наполегливістю промислового шпигунства випередили
Росіяни також займаються цим, але не так, як це роблять китайці. Росіяни підходять тихо і більш творчо
Річард Бейтліч
навіть росіян, яких раніше вважали абсолютними лідерами комп’ютерних крадіжок. Це зауважує Річард Бейтліч, шеф служби компанії «Мендіент», яка спеціалізується на боротьбі з промисловим шпигунством в інтернеті.

«Росіяни також займаються цим, але не так, як це роблять китайці. Росіяни підходять тихо і більш творчо. Китайці діють гучно, широко й агресивно», – стверджує Річард Бейтліч.

Хакерська взаємодопомога

Бейтліч розповів і про деякі особливості дій хакерів. «Ми бачимо, як хакер промацує захисні системи і не може дістатися туди, куди хотів би. Тоді після деякої паузи хтось інший береться за справу. Ми знаємо, що це справді хтось інший, тому що він друкує з іншою частотою. Цей новий подає інші команди, і при тому не робить орфографічних помилок. Він зрештою пробивається до мети і тоді доручає першому хакерові продовжувати», – зазначає шеф служби компанії, яка спеціалізується на боротьбі з промисловим шпигунством в інтернеті.

Служба комп’ютерної безпеки «Мендіент» визначила поки що 20 китайських хакерських груп, які становлять постійну загрозу провідним американським фірмам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG