Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий діалог всередині кримськотатарського руху?


Джемілєв переконує, що готовий до широкого діалогу
Джемілєв переконує, що готовий до широкого діалогу
Сімферополь – Представники антимеджлісівської провладної опозиції в кримськотатарському національному русі відмовилися взяти участь у зустрічі громадськості з лідерами Меджлісу. Така зустріч відбулася наприкінці минулого тижня в Сімферополі і на ній були присутні активісти майже пів сотні кримськотатарських громадсько-політичних організацій. Разом з тим, проурядові опозиціонери наполягають на такій зустрічі під егідою голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова.

Представники громадсько-політичних сил кримських татар, які входять до проурядового і, водночас, опозиційного Меджлісу «Кримськотатарського народного фронту» офіційно не брали участі у традиційній зустрічі керівників представницького органу кримських татар з кримськотатарською громадськістю, яку Міллі Меджліс щороку проводить незадовго до чергової річниці депортації, що відзначається 18 травня. Один із засновників НФК, керівник громадської організації «Міллі Фірка» Васві Абдураїмов пояснює причину відмови від запрошення: «Нам не цікава зустріч, що проводиться як внутрішній захід Міллі Меджлісу».

Попри таку формальну позицію, на зустріч, де Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров розповідали громадськості, які кроки вживає Меджліс для вирішення проблем кримськотатарського народу, неофіційно прийшли кілька активістів «Кримськотатарського народного фронту», однак, вони в дискусії участі не брали.

«Кримськотатарський народний фронт» як неформалізоване об’єднання низки опозиційних Меджлісу кримськотатарських організацій виник 28 січня нинішнього року. Його лідери задекларували лояльність українській центральній і кримській республіканській владі, а також визначили своєю метою «об’єднання зусиль для впливу на ухвалення закону про реабілітацію кримськотатарського народу і відновлення його прав».

Лідер «Міллі Фірка» Васві Абдураїмов сказав Радіо Свобода, що «Кримськотатарський народний фронт» і далі наполягає на зустрічі і переговорах з Меджлісом, але щоб це проходило під егідою Оргкомітету з проведення заходів з відзначення 68 річниці депортації кримськотатарського народу, який очолює прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов.

Меджліс готовий лише до «широкого діалогу»

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв каже, що готовий до широкого діалогу всередині кримськотатарського національного руху: «Ми готові зустрічатися з усіма громадськими організаціями кримських татар: давайте призначаймо дату і запрошуймо всіх, в тому числі і «Фронти», і «Міллі Фірку», а також інших. Ми ж не можемо сказати іншим громадським організаціям: ні, ви не приходьте, бо ви раніше не виступали проти Меджлісу», – каже голова Меджлісу.

За словами Мустафи Джемілєва, він не проти, щоб у такій зустрічі брав участь і прем’єр-міністр автономії Анатолій Могильов, як цього хочуть провладні кримськотатарські організації.

Київський експерт, керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, коментуючи інформаційно-аналітичному порталу «Кримськотатарське питання online» відмову опонентів Меджлісу взяти участь у зустрічі з громадськістю, яка пройшла минулого тижня, зазначив, що якби ті прийшли, то виявилося б, що «прагнення сторін збігаються, однак для їхнього досягнення КНФ не зможе запропонувати нічого реалістичного». На думку Ігоря Семиволоса, «Кримськотатарський народний фронт» не має жодної позитивної програми і на сьогодні не складає серйозної конкуренції Меджлісу.

Кримськотатарський національний рух зародився на межі 50-60 років минулого століття у місцях депортації кримських татар і мав на меті домогтися від Радянського уряду дозволу на повернення кримськотатарського народу на історичну батьківщину. Зараз, коли до Криму повернулася більша частина раніше депортованих кримських татар та їхніх нащадків, кримськотатарський національний рух, попри відсутність єдності, залишається суттєвим фактором, що впливає на внутрішньоукраїнську політику і на етнополітичну ситуацію на Кримському півострові.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG