Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочинається ще один політичний судовий процес?


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську за ДТП 4-річної давнини взяли від варту відомого підприємця, знаного в місті опозиційного громадського і політичного діяча Загіда Краснова. На минулих виборах Загід Краснов був кандидатом на міського голову Дніпропетровська від партії «Наша Україна», а на виборах цього року збирався балотуватись до Верховної Ради як мажоритарник, відтак в опозиції називають процес над ним політично мотивованим. Опозиційні лідери б’ють на сполох: на місці Краснова може опинитись не один політик, який конкуруватиме з провладними кандидатами. Водночас у прокуратурі заявляють: в області розпочалась кампанія із відновлення незаконно закритих справ щодо ДТП, скоєних високопосадовцями та депутатами.

ДТП за участю тодішнього депутата Дніпропетровської міської ради сталась взимку 2008 року. Автомобіль, яким кермував Загід Краснов, зіштовхнувся з машиною дніпропетровця Дениса Терехова. Невдовзі кримінальну справу за фактом дорожньої пригоди закрили – другий учасник ДТП заявив, що не має претензій «матеріального і морального характеру» до Загіда Краснова.

Тепер, коли минуло понад чотири роки, Генеральна прокуратура поновила цю кримінальну справу. Зі свідка Загід Краснов перетворився на підозрюваного. Бабушкінський районний суд Дніпропетровська виніс рішення про його утримання під вартою терміном на два місяці. Офіційне формулювання: щоб не тиснув на слідство.

«Зазначене рішення ухвалене з урахуванням того, що колишнього депутата обвинувачено у скоєнні тяжкого злочину, у скоєнні ДТП, внаслідок якої потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження, у зв’язку з чим, перебуваючи на свободі, він може здійснювати вплив на потерпілого та свідків, перешкоджати встановленню істини по справі», – сказала Радіо Свобода співробітник прес-служби прокуратури області Олександра Сараєва.

Адвокати екс-депутата міськради із затриманням свого підзахисного категорично не згодні. Один із них, Дмитро Дубцов, заявив, що «це стовідсотково політична справа»: чотири роки матеріали щодо ДТП лежали в архіві, а зараз, за два з половиною місяці до реєстрації кандидатів у народні депутати раптом «спливли».

Захисники готуються оскаржувати рішення, сказала Радіо Свобода прес-секретар політика Оксана Каратаєвська. «Ми вважаємо дане рішення незаконним і будемо подавати апеляцію на дане рішення суду», – зауважила вона.

«Це просто фантастична справа»

Тим часом низка політичних та громадських організацій Дніпропетровщини заявила, що затримання Загіда Краснова – політично мотивоване, адже він неодноразово зазначав, що балотуватиметься до Верховної Ради України по мажоритарному округу в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровська.

Депутат Дніпропетровської міської ради з фракції «Україна майбутнього» Сергій Жуков не виключає: на місці Загіда Краснова до виборів може опинитись не один місцевий політик, який конкуруватиме з провладними кандидатами.

Якщо так утискають опозиційних політиків, то країна котиться до тоталітарного ладу
«Я вважаю, що це просто фантастична справа, під вибори. Чотири роки ніхто не звертав уваги, а тепер в один день відбулось затримання, таке може бути тільки у нас. Враховуючи обставини справи, там відсутній склад злочину. І постраждалий, і обвинувачений перебувають у стані повного примирення. Якщо так утискають опозиційних політиків, то країна котиться до тоталітарного ладу», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Жуков.

Водночас у прокуратурі наголошують: в області стартувала кампанія з перегляду раніше закритих справ про ДТП: за останні 7 років сотні кримінальних справ за фактами ДТП, скоєних владною елітою, були незаконно закриті, заявила журналістам прокурор області Наталя Марчук. Тепер усі їх обіцяють розслідувати.

Загід Краснов – відомий у Дніпропетровську підприємець і громадський діяч, лідер громадської організації «Громадська сила», був депутатом міської ради минулого скликання від Блоку Лазаренка.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG