Доступність посилання

ТОП новини

Грошей на всі музеї у бюджеті немає – Мінкульт


День музеїв у Пирогові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

День музеїв у Пирогові

Київ – Сьогодні в Україні відзначають Міжнародний день музеїв. Міністерство культури напередодні свята пообіцяло надавати окремим колективам гранти на конкурсній основі, стимулювати приватні ініціативи допомоги музейним колекціям і боротися із чорними археологами. Самі ж музейники налаштовані на пошук грошей поза бюджетом і готують англомовні вказівники для європейських футбольних туристів.

Національний музей народної архітектури та побуту в Пирогові цього року не отримує від держави ані копійки. Хоча для того, щоб утримувати музей, потрібно близько двохсот тисяч гривень на місяць, зауважує генеральний директор Дмитро Заруба. Це без урахування зарплати співробітникам.

Музей створювався 40 років тому, серйозних капіталовкладень на реконструкцію за ці роки не було
Дмитро Заруба
«Сам музей займає 130 гектарів території, це приблизно 300 об’єктів архітектури, – зазначає Заруба.– Звичайно, музей створювався 40 років тому, серйозних капіталовкладень на реконструкцію за ці роки не було. Тому більшість об’єктів перебуває у тяжкому стані».

Керівництво музею має намір залучати спонсорські кошти, уже заручились підтримкою земляцтв, які допомагають у відновленні будинків, що представляють їхній край. А відвідувачів до Пирогова будуть «заманювати» фестивалями і майстер-класами. Нині на території музею діють виставки сучасних майстрів народного мистецтва, самі митці приїжджають на вихідні – вчити охочих своїм технологіям.

До Євро-2012 музей має намір виготовити англомовні вказівники і мапи, а також залучити студентів-волонтерів, щоб допомагали іноземним туристам орієнтуватися серед українських хат.

Більшість музеїв живе за інерцією – міністр

Нині в Україні діє близько шестисот державних і комунальних музейних закладів, підпорядкованих різним відомствам, чотири тисячі шкільних музеїв, понад тисячу музеїв на окремих підприємствах, а також десятки приватних закладів, що, однак, як музеї не зареєстровані. Це дані Міністерства культури, які оприлюднив напередодні професійного свята музейників міністр Михайло Кулиняк. За словами міністра, більшість музеїв існують за інерцією ще з радянських часів, а між тим уже сьогодні створюється конкурентне середовище: музеї борються за свого туриста.

Важливим аспектом є розблокування недержавних джерел розвитку музейної справи
Михайло Кулиняк
«Важливим аспектом є розблокування недержавних джерел розвитку музейної справи. Звичайно, держава повинна створити стимули для недержавних і комерційних інституцій, щоб залучати їхні ресурси для підтримки музеїв», – заявив Михайло Кулиняк.

Грошей на повне відновлення і розбудову українських музеїв у бюджеті немає, зауважує міністр. Однак розглядається питання грантової державної підтримки окремих музейних колекцій.

При Мінкульті створили Музейну раду, яка планує розпочати роботу наприкінці травня, зауважив міністр. До її повноважень буде входити, серед іншого, захист музейних колекцій від «відтоку» за кордон та боротьба із «чорними археологами».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG