Доступність посилання

ТОП новини

Корупція, фаміліалізація багатства та вибори: українські слухання в Конгресі США


Вашингтон – Жовтневі парламентські вибори будуть лакмусовим папірцем української демократії. Так вважає голова Американського Гельсінського комітету Крістофер Сміт. Цю думку він висловив на слуханнях у Конгресі США, що пройшли в четвер під девізом «Майбутні вибори України – поворотний момент».

Ув‘язнення колишніх урядовців Юлії Тимошенко, Юрія Луценко кидає тінь на майбутні українські парламентські вибори, каже Крістофер Сміт, голова Комісії США з безпеки й співробітництва в Європі. Головуючий на брифінгу, присвяченому українським питанням, Сміт сказав, що загальний відступ від демократії в Україні не обіцяє нічого хорошого на майбутніх виборах.

Якщо Тимошенко, Луценко та інші ув'язнені чиновники не будуть звільнені, ці вибори будуть заплямовані
Крістофер Сміт
«Якщо Тимошенко, Луценко та інші ув'язнені чиновники не будуть звільнені, ці вибори за фактом їхнього ув‘язнення будуть заплямовані», – сказав Крістофер Сміт.

Міжнародне співтовариство може визнати вибори недемократичиними

Голова Американського Гельсінського комітету назвав ув’язнення провідних діячів української опозиції обурливим, тому він сумнівається, що міжнародне співтовариство зможе визнати ці вибори такимим, що відповідають міжнародним демократичним стандартам.

Виступаючи по Скайпу, дочка Юлії Тимошенко Євгенія розповіла про нові подробиці ув‘язнення її мами й подякувала за підтримку Заходу. Вона, зокрема, звернула увагу на те, що правоохоронці стверджують, що немає жодного відеозапису побиття Юлії Тимошенко, а тим часом прем‘єр Микола Азаров, перебуваючи в Брюсселі, заявив, що на відеозаписі немає жодних проявів свавілля, застосованого проти Юлії Тимошенко. Хто бреше? – запитала Євгенія Тимошенко.

Вона також розповіла, що її мати виступила з ініціативою провести міжнародне розслідування корупції у найвищих ешелонах української влади.

Моя мама звернулася до організації FATF,щоб та розслідувала корупційні дії високих чиновників в українському уряді
Євгенія Тимошенко
«Моя мама просила вам передати, що вчора, через її адвоката, вона звернулася до організації FATF, щоб та розслідувала те, про що вже писали журналісти: корупційні дії високих чиновників в українському уряді», – сказала Євгенія Тимошенко.

«Фаміліалізація» багатства

Президент правозахисного центру «Дім Свободи» Девід Кремер, який недавно повернувся з України, де серед іншого зустрівся з ув‘язненою Юлією Тимошенко, також звернув увагу на ріст корупції.

Корупція в Україні стає особистою і досягає першої родини країни
Девід Кремер.
«Під час мого візиту в квітні я почув новий термін – фаміліалізація, що корупція в Україні стає особистою і досягає першої родини країни, – каже Девід Кремер. – За повідомленнями, упродовж останнього року один із синів Президента збільшив свої статки у 18 разів. Постає питання: як накопичилося таке багатство?»
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG