Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисну нагороду Держдепартаменту США отримує білоруський активіст


Портрет Алеся Беляцького на акції на його захист у Парижі 11 травня 2012 року
Портрет Алеся Беляцького на акції на його захист у Парижі 11 травня 2012 року
Державний департамент США оголосив у п’ятницю, що його щорічна нагорода за захист прав людини присуджується білоруському правозахисникові Алесеві Беляцькому.

Нагорода призначена особам або неурядовим організаціям, які «засвідчили виняткову мужність і цілеспрямованість у захисті прав людини і демократії від репресій влади».

Алеся Беляцького, засновника і керівника незареєстрованого білоруського правозахисного центру «Весна», суд визнав минулого року винним в ухилянні від сплати податків на суму в близько 90 тисяч доларів і засудив на 4 з половиною роки ув’язнення з конфіскацією майна. Він не визнає себе винним і називає справу політично мотивованою.

До «прихованих доходів» Беляцькому зарахували кошти, які надходили як пожертви на діяльність його центру на його приватні рахунки в Польщі і Литві.

Центр «Весна», що займається допомогою репресованим у Білорусі, яких переслідує режим президента Олександра Лукашенка, свого офіційного рахунку не має, бо ще 2003 року влада країни скасувала його реєстрацію, й відтоді він діє по суті підпільно.
XS
SM
MD
LG