Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно боятися сексу в готелях Баку?


В Азербайджані, який приймає «Євробачення», лунають заяви про те, що в кімнатах готелів столиці Баку встановлені приховані камери, які можуть записувати інтимні моменти життя гостей, щоб потім шантажувати їх. За справу взялися вже й закордонні правозахисники. Готелі провідних мереж у Баку категорично заперечують, що в них таке можливе.

У готелях ніякого сексу – з такою цілком серйозною порадою до гостей «Євробачення» в Баку виступає азербайджанська правозахисна організація «Вільна молодь». Вона стверджує, що в приміщеннях «усіх готелів без винятку» встановлені приховані відеокамери, і туристи, інтимні дії яких будуть потрапляти на запис, можуть стати об’єктами шантажу.

Такі твердження мають деякі реальні підстави: випадки таємних зйомок у готелях опозиційних журналістів чи критиків влади Азербайджану, щоб потім шантажувати чи компрометувати їх, дійсно бували. В одному з таких випадків відеозапис занять сексом двох опозиційних журналістів потрапив і в ефір телебачення – на каналі, власником якого є двоюрідний брат президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Тож лондонський Центр моніторингу бізнесу і прав людини, який стежить за дотриманням прав людини п’ятьма тисячами компаній у всьому світі, взявся й за готелі в Баку, каже директор центру Крістофер Авері.

«Було занепокоєння, що це стається в готелях, і, дійсно, є свідчення, що це справді ставалося. Але ми не знаємо, чи готелі діяли у співучасті з урядом, чи зазнали тиску з боку уряду чи когось іншого з вимогою встановити камери, а чи це відбулося взагалі без їхнього відома. Але сам факт, що це ставалося, – це те, за що готелі мали б нести певну відповідальність», – заявляє він.

Готелі все заперечують, а правозахисники стежитимуть далі

Лондонські правозахисники звернулися до офісів семи міжнародних готельних мереж у Баку: Excelsior, Hilton, Hyatt, Kempinski, Radisson, Ramada і Sheraton. Усі відповіли, що мають корпоративну політику, яка вимагає дотримання прав клієнтів.

У мережі Ramada, яка є франчайзинговою, наголошують, що власники готелів, які порушать права клієнтів, будуть позбавлені права користуватися цією маркою.

У Hyatt заявили, що жоден із готелів мережі нічого не знає про приховані камери, але таку можливість матимуть на увазі і обіцяють розслідувати такі можливі звинувачення.

А в Excelsior начальник служби безпеки запевнив, що в кімнатах цього готелю приховані камери встановити неможливо і що охорона стежить за цим.

Як каже Крістофер Авері, його організація триматиме під контролем ситуацію й після закінчення «Євробачення», і якщо звинувачення в наявності прихованих камер триватимуть, звернеться до центральних керівних органів цих готельних мереж.

Це не єдині звинувачення в можливих чи й реальних порушеннях прав людини в Азербайджані, де вже чимало говорили й про інші зловживання напередодні Євробачення.

Матеріал підготував Ron Synovitz

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG