Доступність посилання

ТОП новини

У Києві ворота Гостиного двору заварили невідомі (ФОТО, ВІДЕО)


Гостиний двір знову атакують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Гостиний двір знову атакують

Сьогодні невідомі, які представилися ремонтниками, заварили ворота Гостиного двору, що на Подолі у Києві. Другий і останній вхід до двору заварити не вдалося: цьому завадила поява журналістів та міліції.

«Компанія «Укрінбуд», яка заварила сьогодні вранці вхід в цей простір, фактично обмежила свободу пересування громадян. Це – кримінальний злочин», – каже співкоординатор акції протесту Дмитро Потєхін.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, робітники пояснили свої дії наміром відремонтувати ворота. Однак чому вони заварили їх повністю, не пояснюють.
«Він (чоловік, який керував будівельниками – ред.) сказав, що представляє структуру, яка орендує це. І показав водійське посвідчення… Я вірю в те, що він представляє комерційну структуру, котра «дерибанить» цей простір», – зазначив координатор програм громадської ініціативи «Збережи старий Київ!» Ігор Луценко. Він також заблокував ворота власним авто, щоб завадити подальшій роботі ремонтників.

Журналістам чоловік, який керував роботою ремонтників, представитися відмовився. Він заявив, що зміст його роботи – «державна таємниця».

26 травня Київрада ухвалила рішення про реконструкцію будівлі Гостиного двору. У КМДА наголосили, що після реконструкції зовнішній вигляд та висотність будівлі залишаться без змін.

Однак цими вихідними біля Гостиного двору відбулася акція протесту на захист будівлі. За словами протестувальників, історичну будівлю хочуть перетворити на торговельно-офісний центр. Учасники акції також звернулися до депутатів Київради з вимогою повернути Гостиному двору статус пам’ятки архітектури і передати споруду культурно-освітнім інституціям.

Гостиний двір є одним із історичних місць у Києві. Його звели на початку XIX століття. Кабінет Міністрів України виключив Гостиний двір зі списку пам’яток архітектури 15 серпня 2011 року. Досі комплекс Гостиного двору перебуває у межах заповідника «Стародавній Київ».
XS
SM
MD
LG