Доступність посилання

ТОП новини

У Ватикані шукають шпигунів серед ієрархів церкви


Рим – У Ватикані довкола справи про викрадення особистих документів Папи Бенедикта XVI виринають нові подробиці. Арештований минулої середи начальник папської прислуги почав давати свідчення. Слідчі намагаються з’ясувати, хто з вищих посадовців Апостольської столиці був причетний до витоку секретної інформації. Vatileaks, як називають цей скандал, схоже, проливає світло і на внутрішні міжусобиці серед ватиканських чиновників та боротьбу за сфери впливу в самій Католицькій церкві. Тож головна загадка гучної справи – хто замовник і кому міг бути вигідним цей скандал?

Арештований Паоло Ґабріеле був не один. Такого висновку дотримується на сьогодні спеціальна комісія кардиналів із розслідування справи. Найближчого співробітника Папи звинувачують лише у крадіжці документів. Не йдеться поки що про замах на безпеку понтифіка.

Цей факт, на думку експертів, дає підстави вважати, що Ґабріеле був лише виконавцем наказів і став просто жертвою змови. Адвокати запевняють, що їхній підзахисний готовий розкрити карти й озвучити імена людей, причетних до організації витоку інформації.

Ватикан: кардинали не причетні

За даними італійської преси, принаймні 20 осіб тримали в руках секретні документи і були посередниками у цій справі. Насправді ж розслідування проводиться стосовно чотирьох або п’яти осіб, які обіймають високі посади при Святому престолі.

Жодного з кардиналів не підозрюють у викраденні конфіденційних документів понтифіка, заявив у понеділок речник Ватикану Федеріко Ломбарді. Він також спростував плітки місцевої преси про причетність до змови «загадкової» молодої жінки. Інші представники Апостольської столиці, як кардинал Анджело Баньяско, хоч і засмучені скандалом, все ж сподіваються, що розслідування виведе всіх на чисту воду.

«Зло притаманне людській натурі. Існують ситуації, які вражають і засмучують. Однак при цьому присутність Господа і довіра до Нього аж ніяк не применшується. Ми повинні вірити в Бога, щоб подібні ситуації прояснилися і з’ясувалися усі обставини справи», – зазначив голова Конференції єпископів Італії Анджело Баньяско.

Бертоне і Баньяско: хто проти кого

За даним видання La Repubblica, кардинал Баньяско – один із фігурантів підкилимної війни між високопосадовцями Апостольської столиці. Йому протистоїть державний сектретар Ватикану Тарчізіо Бертоне. Боротьба за сфери впливу почалася між ними сім років тому, як Святий престол очолив Папа Ратцінґер.

«Давно триває конфлікт між Бертоне і Баньяско стосовно того, хто з них має спрямовувати політику церкви в Італії. Обидва посадовці на певний період примирилися, але нинішній скандал знову відкрив цей конфлікт», – вважає оглядач Клаудіо Тіто.

В колуарах ватиканських палаців подейкують, що змова могла бути спрямована саме проти кардинала Тарчізіо Бертоне. Його часто характеризують як суперечливу особистість. А в книжці італійського журналіста Джанлуїджі Нуцці «Його Святість», на сторінках котрої і з’явилися секретні документи, кардинал Бертоне постає як підступний чиновник ватиканської ієрархії.

Мішенню скандалу міг бутит також і особистий секретар понтифіка Ґеорґ Ґенсвайн, пише видання La Repubblica. Німецький священик останнім часом посилив свій вплив у папських кабінетах, претендуючи на роль радника Папи Римського. Така поведінка, на думку оглядачів, могла спонукати ревнощі і образи серед персоналу. Тому і дон Ґеорґ став мішенню змови, щоб дістатися вище, до самого Папи.

Вердикт не забариться

У полюванні на ватиканських шпигунів, як запевняють знавці справи, Святіший отець має намір «іти до кінця» заради з’ясування правди.

Фахівці-юристи прогнозують, що вже за кілька місяців буде оголошений вердикт колишньому помічнику понтифіка Паоло Ґабріеле. Якщо арештованого визнають винним у шпигунстві, то окрім втрати робочого місця, його можуть видворити із території Ватикану і він ризикує позбутися помешкання й інших привілеїв. Та найбільшим покаранням, за ватиканським кодексом, вважається моральний осуд людини, яка скоїла злочин. У разі провини Паоло Ґабріеле може просити прощення. Тоді його доля буде виключно в руках Папи Римського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG