Доступність посилання

ТОП новини

Кличко посперечався з Герман на очах у європейських політиків


Варшава – Якщо офіційний Київ не перегляне своєї внутрішньої політики, то українська держава може опинитися у драматичній ситуації. Країни Заходу не повинні допустити того, щоб Україна стала буферною зоною між ЄС та Росією. Про це говорять учасники глобального форуму, що вже другий день триває у польському місті Вроцлаві. Україні була присвячена спеціальна дискусія з промовистою назвою: «Україна: балансування на межі». Участь у ній взяли Віталій Кличко і Ганна Герман.

У Вроцлавському глобальному форумі (Wroclaw Global Forum) беруть участь політики й громадські діячі з кількох десятків країн, зокрема з України. Головні теми цього міжнародного форуму – це трансантлантичні відносини, ситуація Центральної Європи в умовах дестабілізації економіки, майбутнє «Східного партнерства», а також ситуація в Росії та в Україні.

Українська проблематика – одна з наскрізних на Вроцлавському глобальному форумі. Лех Валенса, екс-президент Польщі, відкриваючи форум, говорив про те, що без України нема Європи.

Дискусія, присвячена Україні, зібрала повну залу слухачів. З польського боку участь у ній взяли колишній президент Польщі Олександр Квасневський та екс-прем’єр Ян-Кжиштоф Белецький. З України – лідер партії «Удар» Віталій Кличко та радник українського Президента Ганна Герман.

Найкритичніший момент за останні 20 років – Квасневський

Екс-президент Польщі Олександр Квасневський вважає, що ситуація України драматична. Вперше, каже він, за останні 20 років питання подальшої долі української держави стоїть настільки гостро. Україна опинился на узбіччі зацікавлень європейських політиків, наголошує Квасневський.

За його словами, це спричинене трьома факторами. Передусім, каже він, глобальною економічною кризою, яка переростає в політичну. Поглинутий своїми проблемами ЄС менше цікавиться Україною, вважає політик. Другий фактор, який впливає на українську ситуацію, переконаний Квасневський, – це Росія. Володимир Путін, каже екс-президент Польщі, прагнутиме, якщо не відродити Радянський Союз, то, принаймні, зберегти статус-кво. Квасневський попереджає, що Росія чинитиме тиск на Україну не лише в сфері енергетики, але й в інших, зокрема в питаннях статусу російської мови.

Третій фактор, який послабив позицію української держави в Європі, каже екс-президент, – це сама Україна. За словами Квасневського, прихід до влади Віктора Януковича спричинив таку консолідацію силових структур навколо українського Президента, якої не було ніколи раніше. Ці сконсолідовані силові структури, наголошує польський політик, не ведуть діалогу з опозицією. А це, каже він, поглибило поділ українського суспільства й ускладнило укладення Договору про асоціацію України з ЄС та організацію Євро-2012.

«Ми не повинні закривати очі на ті негативні явища, які мають місце в Україні», – сказав Квасневський. Він також зазначив, що ув’язнення Юлії Тимошенко не підштовхнуло українську опозицію до об’єднання. Якщо не буде рішучих змін, застерігає польський політик, ситуація в Україні може мати «драматичний фінал».

Польський екс-прем’єр: бути буфером – дуже небезпечно

Колишній прем’єр Польщі Ян-Кжиштоф Белецький говорив про те, що полякам важко зрозуміти, чому засуджено Юлію Тимошенко. Якщо керуватися логікою української влади, зауважив він, то людину, відповідальну за глобальну економічну кризу, треба покарати карою смерті.

Белецький закликав українських політиків зробити все можливе, щоб Україна не стала буферною зоною між ЄС та Росією. Він пропонує брати приклад з центральноєвропейських країн, які «повернулися в родину європейських демократичних держав».
Тільки повернення в Європу! Не перебувати в буферній зоні, бо це більш небезпечно, ніж бути на ринзі з Кличком
Ян-Кжиштоф Белецький

Звертаючись у бік Віталія Кличка, Белецький сказав: «Тільки повернення в Європу! Для нас це було найважливішою політичною парадигмою. Не перебувати в буферній зоні, бо це більш небезпечно, ніж бути на ринзі з Кличком».

Боротьба буде запеклою – Кличко

Відповідаючи на слова польського політика, Віталій Кличко говорив, що в Україні до влади прийшли олігархічні клани, які не зацікавлені в європеїзації держави. За словами Кличка, українські політики працюють не на країну, а на групу олігархів. Треба позбутися, каже він, політиків, які ставляться до політики як до бізнесу.
Я не є наївним. Боротьба буде запеклою. Поєдинок у боксі й політиці – це різні речі
Віталій Кличко

Кличко нагадав про вибори до українського парламенту, які пройдуть восени. «Я не є наївним. Боротьба буде запеклою. Поєдинок у боксі й політиці – це різні речі. Порушення правил у боксі дискваліфікує спортсмена, натомість в Україні політичні поєдинки – це боротьба без правил», – сказав він.

Справа Тимошенко роздмухана, чи суди продажні?

У перебігу дискусії радник Президента Віктора Януковича Ганна Герман твердила про те, що в світі неадекватно реагують на справу Юлії Тимошенко, що справа екс-прем’єра штучно роздмухана. За словами Герман, наслідки правління Тимошенко для українців трагічні, бо вони платили за російський газ за найвищими цінами. Україна повинна донести про це інформацію до світової громадськості, зауважила Герман. За її словами, мета України – опинитися в європейській родині.

Опонуючи Герман, Кличко говорив про те, що відповідно до нової угоди з Росією, укладеної вже теперішнім урядом України, ціни на газ ще вищі, ніж були за Тимошенко.

«Хто підписав угоду з Росією, і хто за це відповідальний?» – запитував він. За словами Кличка, найвища цінність у Європі – це людина, натомість в Україні – гроші, за які можна купити будь-яке судове рішення. З такими цінностями, наголошував він, в України немає майбутнього. Українська боротьба з корупцією, іронізував Кличко, нагадує боротьбу бджіл за бочку меду.

Звертаючись до європейських політиків, Кличко просив не бойкотувати Євро-2012 в Україні. Якщо хтось із європейських політиків хоче показати своє ставлення до української влади, нехай займе місце на стадіоні серед звичайних вболівальників, закликав він і звернувся до європейських політиків допомогти забезпечити прозорість осінніх парламентських виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG