Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії засудили 19 українців до 10 років (ВІДЕО)


Військовий суд Лівії виніс вирок громадянам України, Росії і Білорусі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Військовий суд Лівії виніс вирок громадянам України, Росії і Білорусі

Дев’ятнадцять громадян України у понеділок у Лівії засудили до 10 років тюрми. Їх, а також трьох громадян Білорусі та двох громадян Росії, звинувачували в тому, що вони були найманцями колишнього лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Громадянина Росії, якого вважають координатором групи, засудили до довічного ув’язнення. Дипломати Росії, України і Білорусі обіцяють допомагати оскаржувати цей вирок.

За даними військової прокуратури нинішньої влади Лівії, засуджені обслуговували ракетні установки земля-повітря, які вели вогонь по літаках міжнародної коаліції під час війни лівійських повстанців проти режиму Каддафі.

Засуджені своєї провини не визнали. Вони стверджують, що працювали на підприємствах лівійського нафтового сектору. Українців, росіян та білорусів лівійські повстанці затримали у серпні минулого року.

Росіянин Олексій Шадров, якого назвали організатором найманців і засудили на довічне ув’язнення, сказав в інтерв’ю російській редакції «Бі-Бі-Сі», що суд у Тріполі у понеділок тривав близько 15 хвилин, без адвокатів. За його словами, жодного документа, який підтверджує звинувачення, не було, лише свідчення «двох-трьох полковників» зі старого лівійського режиму, яких він звинуватив у наклепі. Російські дипломати назвали вирок «невиправдано суворим».

Посли України та Білорусі в Лівії були присутні під час оголошення вироку в Тріполі та наголосили, що підсудні будуть його оскаржувати. Наша остаточна мета – повернути цих громадян додому, заявив в інтерв’ю агенції Reuters посол України в Тріполі Микола Нагорний. Агенція France Press повідомляє про те, що український посол визнав, що українці були змушені працювати на режим Каддафі, зазначивши, що їм погрожували зброєю. При цьому Нагорний наголосив, що ракетні установки не були націлені на літаки НАТО та інших західних країн, які не висунули звинувачень на адресу підсудних.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко тим часом заявив, що нинішнє судове рішення в Тріполі не поставило крапки – протягом 30 днів має бути подана апеляція до Вищого військового суду Лівії. За свідченням Грищенка, українська дипломатія і далі захищатиме українських громадян, а для цього вже порушувала це питання, включно «із залученням тих міжнародних гравців, які брали активну військову участь у військових діях проти режиму Каддафі».

Ця історія може негативно вплинути на відносини України з новою лівійською владою, сказав у коментарі Радіо Свобода директор київського центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Але, на його думку, переважить те, що під час збройного конфлікту інші українці в Лівії показали себе з найкращого боку.

«На відміну від багатьох інших лікарів, українці залишилися на своїх робочих місцях. За відгуками самих лівійців, саме українські лікарі врятували чимало лівійських життів, не розбираючи, під яким прапором вони воюють. Я думаю, що цей подвиг набагато важливіший для українсько-лівійських відносин», – наголосив Семиволос.

За даними українських дипломатів, до початку конфлікту в Лівії працювали півтори тисячі українських громадян, переважно в медичній галузі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG