Доступність посилання

ТОП новини

Захисники засуджених у Лівії українців подадуть апеляцію – МЗС


Посол України в Лівії Микола Нагорний розмовляє з підсудними українцями в залі суду в Тріполі 4 червня 2012 року
Посол України в Лівії Микола Нагорний розмовляє з підсудними українцями в залі суду в Тріполі 4 червня 2012 року
За дорученням міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка українські дипломати в столиці Лівії Тріполі вже досягли домовленості з захисниками засуджених там українських громадян щодо подачі апеляції до Вищого військового суду Лівії, повідомила в понеділок прес-служба МЗС із посиланням на слова самого міністра.

Цю апеляцію, відповідно до лівійського законодавства, мають подати у 30-денний термін. Таким чином, наголосив Грищенко, нинішнє судове рішення ще не поставило крапку в справі українців.

За його словами, попри незавершеність на цей час процесу формування нової влади Лівії і складне становище в цій країні розгляд справи затриманих українців «вдалося перевести в правову площину». Українська сторона також із самого початку забезпечує консульський захист інтересів затриманих українців, нагадав він. Крім того, раніше завдяки зусиллям українських дипломатів кількох із затриманих українських громадян вдалося звільнити.

Раніше в понеділок військовий суд у столиці Лівії Тріполі засудив 19 громадян України, а також трьох громадян Білорусі і двох Росії за звинуваченнями в найманстві на користь режиму скиненого колишнього керівника країни Муаммара аль-Каддафі, а саме в налагодженні ракетних установок протиповітряної оборони, які мали цілити в літаки міжнародної коаліції в час збройного повстання проти влади Каддафі.

Одного росіянина, визнаного координатором групи, засудили надовіку, решту, в тому числі всіх українців, – до 10 років ув’язнення з примусовими роботами кожного.

Як повідомляє Агентство «Франс-Прес», присутній на суді в Тріполі посол України в Лівії Микола Нагорний після оголошення вироку визнав, що українці дійсно працювали на режим Каддафі, але наголосив, що вони були змушені до цього під погрозою зброї.

При цьому він додав, що ракетні установки, з якими працювали українці, врешті не були використані проти літаків інших держав, і від них не надходило скарг проти засуджених.

Раніше офіційний Київ заявляв, що затримані в Лівії ще в вересні минулого року українці є цивільними особами, що працювали в одній із нафтовидобувних компаній.
XS
SM
MD
LG