Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект регіоналів про засади мовної політики ухвалили в першому читанні


Опозиція блокує трибуну, 24 травня 2012 року
Опозиція блокує трибуну, 24 травня 2012 року
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.

За дане рішення проголосували 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. «За» проголосували 187 народних депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУНС, 25 членів фракції КПУ, двоє – від Народної партії, шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних депутатів.

Решта 4 мовних законопроекти були зняті з розгляду шляхом голосування. На прохання опозиційних фракцій у парламенті оголошено півгодинну перерву.

Сьогодні під парламентом зібралися учасники акції на підтримку законопроекту «Про засади державної мовної політики» та його опоненти.

«Беркут» блокує супротивників мовного законопроекту за квартал від Ради
«Беркут» блокує супротивників мовного законопроекту за квартал від Ради


24 травня розгляд мовного законопроекту не відбувся. У Верховній Раді сталася бійка регіоналів з опозиціонерами. В опозиції вважають цей законопроект антиукраїнським.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що в разі його ухвалення російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України.

Єдиною державною мовою в Україні, згідно з Конституцією України, є українська. Водночас Президент країни Віктор Янукович під час передвиборчої кампанії та представники Партії регіонів обіцяли зробити другою державною російську мову. Для внесення змін до Конституції необхідно 300 голосів у парламенті.
XS
SM
MD
LG