Доступність посилання

ТОП новини

У водоймах України з’явилися нетипові й екзотичні риби – вчений


У водоймах України почали зустрічатись екзотичні і нетипові види риб. Про це сьогодні у Дніпропетровську заявив іхтіолог, кандидат біологічних наук Роман Новицький.

За його словами, проблема появи у водоймах України нетипових риб в цілому стоїть дуже гостро: тільки торік у Дніпрі та його притоці Самарі вчені виявили чотири види невластивих Україні риб, деякі з них були завезені, інші поширилися самостійно.

«Якщо 4-5 років тому сонячний окунь був для наших водойм рідкістю, то сьогодні його можна зустріти повсюди. Він великий конкурент для наших риб, які харчуються травою. На жаль, чужі види витісняють наші, промислові, ляща, золотого карася тощо», – зазначив вчений.

Роман Новицький також вважає, що проблема «чужих» видів полягає в тому, що результати їхнього впливу на екосистему важко передбачити. Приміром, невелика прісноводна риба чебачок амурський була вперше виявлена в Дніпрі 20 років тому, а зараз набула значного поширення. Між тим вона знищує кормову базу риб «традиційних» видів, що на думку вченого, загрожує екосистемі Дніпра.

Як зазначив дослідник, вчені побоюються також, що в українських водоймах можуть прижитись небезпечні види риб, випущені з акваріумів. Наприклад, кілька років тому під Дніпропетровськом, в озері, виявили різновид піраній.
XS
SM
MD
LG