Доступність посилання

ТОП новини

У Freedom House констатують «путінізацію» України


В Американській неурядовій організації Freedom House констатують «путінізацію» України і зниження рейтингу рівня демократії до зразка 2004 року. Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді організації «Нації на переході 2012», присвяченій оцінці рівня демократії в країнах Центральної і Східної Європи, а також в Євразії.

Організація вважає, що в країнах Східної і Центральної Європи останнім часом почала превалювати антидемократична тенденція, наводяться як приклад Угорщина та Україна.

«Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан і український Президент Віктор Янукович під приводом так званих реформ систематично руйнують критично необхідну систему заборон і противаг. Вочевидь, вони проводять політику «путінізації», враховуючи, що в самій Росії «путінізм» за останній рік себе сильно дискредитував, а росіяни все більше бажають бачити підзвітність держави, а також велику прозорість в її роботі», – зазначив президент Freedom House Дейвід Крамер.

Freedom House відзначає особливо помітний занепад в категорії незалежності судової системи. Регрес у цьому відзначено в усіх регіонах, розглянутих у доповіді. У цілому рейтинг восьми країн у цій категорії було знижено. У їх числі – Росія, Україна, Білорусь, Азербайджан, Казахстан, Албанія, Болгарія та Угорщина.

Згідно зі звітом організації, рейтинг демократії в Україні впритул підійшов до рівня, що спостерігався до початку помаранчевої революції 2004 року. Регрес України, а також негативна політична тенденція у балканських країнах, які претендують на членство в ЄС, ставлять під сумнів можливість розширення кола демократичних країн в Європі, попереджає Freedom House.
XS
SM
MD
LG