Доступність посилання

ТОП новини

Влада готується до заворушень?


Київ – Представники Партії регіонів зареєстрували у Верховній Раді законопроект, який передбачає розширення повноважень службовців Внутрішніх військ МВС. Влада готується до придушення можливих заворушень, зазначають експерти. Водночас в опозиції вважають, що проект закону передбачає лише «косметичні» зміни.

Проект закону «Про Державну службу правопорядку» передбачає розширення повноважень Внутрішніх військ МВС. Згідно з законопроектом, військовослужбовці Державної служби правопорядку матимуть право: перевіряти документи, проводити огляд осіб, їх речей і транспортних засобів, затримувати осіб, входити до житла та приміщень установ, підприємств, організацій та проводити їх огляд, проводити розшукові дії.

Крім того, майбутня Державна служба правопорядку, може отримати особливо широкі повноваження у разі введення надзвичайного стану, наголосив у коментарі для Радіо Свобода провідник громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.

Питання у тому, наскільки швидко Янукович, за відсутності економічних мотиваторів, зможе виховати таких міліціонерів, які є у Росії, Білорусі
Олександр Данилюк
«Якщо відслідкувати ту кількість законопроектів, які стосувалися б поведінки держави в умовах надзвичайного стану, зрозуміло, що Президент Віктор Янукович готується саме до такого сценарію. Питання тепер не у повноваженнях, питання у тому, наскільки швидко Янукович, за відсутності економічних мотиваторів, зможе виховати таких міліціонерів, які є у Росії, Білорусі», – каже Олександр Динилюк.

Не можна реформувати МВС частинами – Швець

Водночас співавтор законопроекту, депутат від Парті регіонів Валерій Коновалюк заявив Радіо Свобода, що запропонований ним документ є надто складним, щоб його коментувати.

Це достатньо серйозне питання – початковий етап реформи усіх органів внутрішніх справ
Валерій Коновалюк
«Це достатньо серйозне питання – початковий етап реформи усіх органів внутрішніх справ. За цим законом надійде наступний. Почитайте та зробіть висновки самі», – сказав він.

У свою чергу голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від «БЮТ-Батьківщини» Віктор Шевць, у законопроекті Коновалюка побачив лише зміну назви Внутрішніх військ МВС. Крім того, за словами опозиціонера, неможливо змінити систему правопорядку, якщо Міністерство внутрішніх справ реформувати частинами.

Реформувати якусь частину Міністерства внутрішніх справ, залишивши взагалі без змін саму структуру міністерства – це абсолютно неправильно
Віктор Шевць
«Колеги трохи поспішили. Реформувати якусь частину Міністерства внутрішніх справ, залишивши взагалі без змін саму структуру міністерства,– це абсолютно не правильно. Крім того, за 2 останні роки з України виведено 53 мільярди доларів в офшорні зони. Навіть за половину цих грошей могли б прекрасно реформувати всю правоохоронну і судову систему. Наші правоохоронці отримували б зарплату не по 1,5 тисячі гривень, а по 3 тисячі доларів. У нас би стояла черга, і ми могли б обирати найкращих серед кращих», – зазначив Віктор Швець.

Крім того, за його словами, у запропонованому проекті закону не враховані висновки парламентських слухань щодо реформи правоохоронної системи. Результатам парламентських слухань та потребам суспільства більше відповідали б зміни, які передбачали б виокремлення Внутрішніх військ МВС у самостійну державну інституцію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG