Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятки Лаври під загрозою «законної забудови»


Київ – Кафе-трапезна, збудована в заповіднику «Києво-Печерська лавра», та бетонна багатоповерхова будівля, яку зводять біля Дальніх печер, є законними та не порушують архітектурного обличчя заповідника. Про це заявили і представники Української православної церкви (Московського патріархату), і міністр культури та туризму Михайло Кулиняк. У Мінкульті наголошують, що нові споруди у Лаврі не порушують вимог ЮНЕСКО, проте обіцяють додатково перевірити недобудови. Натомість представники опозиції у Київраді доводять, що будівництво у Лаврі ведеться без дозволів та врахування інтересів громади.

Напередодні Євро-2012 в Національному історико-культурному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відкрили кафе-трапезну поблизу входу до заповідника, та розпочали будівництво багатоповерхової бетонної споруди поблизу 53 корпусу Лаври та Дальніх печер. Днями аналітична служба ЮНЕСКО заявила, що справджуються її найгірші прогнози щодо забудови історичного центру Києва. Фахівці аналітичної служби наголошують, що ЮНЕСКО готує резолюцію з вимогою змінити або знести нові будівлі в межах охоронної зони Лаври та Софії Київської.

Між тим в Українській православній церкві (Московського патріархату) наголошують, що трапезна та недобудова на Дальніх печерах – цілком законні. Про це заявив Радіо Свобода скарбник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрит Варсонофій.

Ми завжди намагаємося отримувати всі необхідні дозволи на будівництво
архімандрит Варсонофій
«Я не знаю всіх подробиць, але впевнений, що ці будівлі споруджуються законно. Ми завжди намагаємося отримувати всі необхідні дозволи на будівництво. Біля галереї до Дальніх печер триває реконструкція льоху. Ми вирішили зробити в ньому трапезну для братії монастиря, кількість якої збільшується».

Загадки монастирського льоху

Раніше «Український тиждень» публікував версію, за якою недобудована трапезна в дійсності буде резиденцією патріарха Московського Кирила у Києві. Архімандрит Варсонофій заперечив, що така резиденція будується чи будуватиметься в межах Лаври.

Що ж до вже збудованої кафе-трапезної, то настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявляв журналістам під час її будівництва, що закладу харчування там не буде.

«Ну скажіть, Де тут столи поставити, де тут розмістити кухню? Тут немає на це місця!», – запевняв журналістів настоятель.

Кулиняк обіцяє перевірити законність будівництва у Лаврі

Нині ж міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк називає спорудження трапезної законним. Щодо недобудови – обіцяє перевірку.

Ми надавали дозвіл на реконструкцію льоху. Наскільки вимоги закону дотримані – перевіримо
Михайло Кулиняк
«Трапезну ми перевіряли – там ситуація нормальна. Щодо другої будівлі – там реконструювали льох. Що там робиться зараз? Ми зберемо науково-методичної ради за участі представників духовенства і все з’ясуємо. Ми надавали дозвіл на реконструкцію льоху. Наскільки вимоги закону дотримані – перевіримо».

І вже збудовану в Лаврі трапезну, і недобудову чинна влада може визнати законними, але вони не відповідають вимогам збереження заповідника «Києво-Печерська лавра» та інтересам громади Києва, вважає голова комісії з питань культури Київради Олександр Бригінець.

Влада заграє до церкви – закриває очі на знесення історичних споруд та будівництво нових
Олександр Бригінець
«Щодо цих об’єктів я звертався до ЮНЕСКО і вони обіцяли це питання розглянути. Але я запевняю: земля на території заповідника нікому для будівництва не виділялася – не було такого рішення Київради. Влада заграє до церкви – закриває очі на знесення історичних споруд та будівництво нових. Бо хоче за рахунок «русского міра», російського православ’я зміцнити свої позиції», – зауважує Олександр Бригінець.

У 2009 році місія ЮНЕСКО в Україні внесла Софію Київську та Києво-Печерську Лавру до списку об’єктів, що перебувають під загрозою. Приводом для цього стали факти будівництва на території та в охоронній зоні цих пам’яток.

Між тим, іноземні туристи, що прибули до України, зізнаються, що чи не найбільше їм сподобалися у Києві саме пам’ятки історії, серед яких Києво-Печерська лавра.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG