Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент розширює мандат спостерігачів в Україні


Мандат спостерігачів Європарламенту Пата Кокса та Александра Квасневського в Україні, які мають спостерігати за касаційним розглядом «газової справи» колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, розширений, повідомив сьогодні віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич.

Як сказав він на засіданні Комітету з питань парламентського співробітництва Україна – ЄС, що відбувається в Європейському парламенті у Страсбурзі, вони також спостерігатимуть за справами колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього керівника Міністерства оборони Валерія Іващенка, а також за підготовкою до майбутніх парламентських виборів в Україні.

За словами Протасевича, які наводить агентство «Інтерфакс-Україна», на таке розширення погодилися раніше і Президент України Віктор Янукович, і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Він також заявив, що після візиту до України в нього склалося враження, що питання інтеграції з Європою відсувається на другий план через боротьбу особистостей між владою і опозицією, що такі важливі стратегічні відносини між Україною та ЄС через цей конфлікт «відходять у тінь».

На цьому ж засіданні заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій (дипломатичної структури ЄС) Мацей Поповський заявив, що в Євросоюзі бачать з боку української влади «відсутність бажання вирішувати питання вибіркового правосуддя». «Політично мотивоване судочинство – системна проблема, і вона потребує системного рішення у вигляді судових реформ», – заявив євроурядовець, якого цитує агентство УНІАН.

Водночас присутній на засіданні представник Міністерства закордонних справ України Всеволод Ченцов заявив, що той факт, що оцінки сторін «подекуди не збігаються», не має призводити до гальмування двостороннього діалогу. На його думку, стосунки сторін «достатньо зрілі, щоб продовжувати співпрацю, зберігаючи різні оцінки з окремих питань». Відносини ЄС із Україною, додав він, мали б розвиватися саме через призму стратегічного бачення України як важливого партнера в регіоні.
XS
SM
MD
LG