Доступність посилання

ТОП новини

Українські кардіохірурги впровадили нову методику


Київ – День медичного працівника відзначають щорічно у третю неділю червня. Напередодні свята лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії офіційно на широкий загал представили новий спосіб лікування вродженої вади серця у дитини – ендоваскулярне втручання. Без розрізів, без використання препаратів крові й практично без болю. Маленькі пацієнти поділилися відчуттями вже на наступний день після операції.

Більше 5 тисяч операцій щорічно роблять у Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова. З них близько тисячі – на дитячих серцях. Спеціалісти говорять, що вилікувати набуте захворювання значно простіше, ніж вроджену ваду.

Нещодавнє нововведення, спосіб, який не потребує розрізу грудної клітки став важливою подією в українській кардіохірургії. Віднедавна дитячі серця тут лікують методом ендоваскулярного або транскатетерного втручання, тобто, вводячи спеціальний катетер у стегнову артерію, вену чи судину, пояснює Директор інституту Геннадій Книшов.

Вперше таку операцію провели в інституті ще у 1984 році під керівництвом професора Юрія Панічкіна. У незалежній Україні практикувати подібні процедури припинили через їх високу вартість.

Ми можемо проводити 80% операцій зі вродженими вадами серця не оперуючи дітей
Геннадій Книшов
«Ми можемо проводити 80% операцій зі вродженими вадами серця, не оперуючи дітей, а закриваючи ваду відповідними пристосуваннями. Смертність у таких випадках на рівні нуля», – каже Геннадій Книшов.

Дитячі враження

Серед переваг ендоваскулярної хірургії – тривалість операції (приблизно півгодини), відсутність розрізів та використання препаратів крові, мінімальний больовий синдром. Крім того, пацієнт не потребує реабілітації після такого втручання і повертається додому вже за день після процедури.

Дев’ятирічний Василько Юрів один з перших дітей, кому зробили таку операцію. У хлопчика була звуження аорти і на лікування він чекав від 2007 року. Вчора йому зробили операцію, а вже сьогодні він на ногах і бавиться з іграшками.

Мені дали крапельницю і наркоз. Запитали: чи в голові крутиться? Я сказав, що крутиться, потім заснув і вже нічого не чув
Василько Юрів
«Мені дали крапельницю і наркоз. Запитали: чи в голові крутиться? Я сказав, що крутиться, потім заснув і вже нічого не чув. А сьогодні трохи ніжка болить, бо там прокол був», – розповідає він.

Ще однією щасливою пацієнткою стала чотирирічна Світланка. Дівчинка дуже добре розуміє, що їй робили і в деталях розповідає про це.

Мені в сердечко вставили окклюдер – це така пружиночка для серця, щоб закривати дірочку
Світланка
«Мені було дуже боляче, але тепер мені поставили сітку. Мені в сердечко вставили окклюдер – це така пружиночка для серця, щоб закривати дірочку. Я хочу стати принцесою і щоб у діток не хворіло сердечко», – розповідає вона.

Василько і Світланка стали першими зі 150 дітей, яким зробили операцію безкоштовно. Решті операція обійдеться значно дорожче: 3 тисячі доларів – за операцію і 6 тисяч доларів – за окклюдер. Утім, за словами Книшова, у США за аналогічну процедуру потрібно було б заплатити значно дорожче – від 50 тисяч доларів. Проте там, зазвичай, оплачує страхова компанія, а у нас – пацієнт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG