Доступність посилання

ТОП новини

Безпека під час Євро-2012: підсумки першого етапу


Київ – Українські правоохоронці разом із європейськими колегами у четвер підбивали у Києві підсумки роботи у першій частині чемпіонату Євро-2012. Вони вдячні колегам, які надіслали своїх представників, адже саме завдяки їм вдалося звести до мінімуму кількість правопорушень і уникнути серйозних інцидентів. Однак в опозиції вважають, що правоохоронцям просто пощастило, адже захищати їм, по суті, було нікого.

Із метою посилення безпеки на час проведення Євро-2012, в Україні було створено Міжнародний центр поліцейського співробітництва, до якого крім українських правоохоронців увійшло ще 24 їхніх іноземних колег. Також до України держави-учасниці Євро-2012 направили делегації з працівниками поліції, щоб покращити спілкування з фанатами з цих країн. Загалом 89 делегатів із 9 країн.

Про особливості роботи іноземних колег розповів керівник робочого апарату Українського бюро Інтерполу Василь Неволя. «Завданням цих делегацій є профілактика вчинень правопорушень громадянами держав-учасниць турніру під час їхнього перебування в Україні та надання практичної допомоги органам внутрішніх справ та іншим правоохоронним органам України. Якщо говорити про їх безпосередню функцію, то це робота із вболівальниками зі своїх країн, специфіку поведінки яких вони знають, безумовно, краще», – зазначив Василь Неволя.
Дуже-дуже вражений співпрацею правоохоронців. На вулицях все було відмінно, а на стадіонах – просто чудово
Василь Неволя

Задоволений роботою міжнародного колективу правоохоронців і заступник директора управління з питань футболу у Великобританії Ентоні Коніфорд. «Я дуже-дуже вражений співпрацею правоохоронців. На вулицях все було відмінно, а на стадіонах – просто чудово», – зауважує він.

На кордоні України і Польщі працюватимуть офіцери країн ЄС

Допомагати прикордонникам у другій половині чемпіонату приїдуть 11 офіцерів прикордонних служб країн ЄС. Тут також задоволені результатами співпраці і досягнутим рівнем порозуміння.
Час пропуску і оформлення через державний кордон було скорочено в 2-3 рази
Василь Карась

«Час пропуску і оформлення через державний кордон було скорочено в 2-3 рази», – зазначає заступник директора департаменту з питань Євро-2012 Державної прикордонної служби Василь Карась.

Керівник робочого апарату Українського бюро Інтерполу Василь Неволя додав, що за весь період з початку Євро з різних обставин в Україну не пропустили 24 особи.

Його колега з іншого боку кордону, експерт Митної служби Польщі Рішард Якубчак зазначив, що спочатку у Польщі дуже переймались можливим бар’єром, проте нині вважають, що все гаразд.

«Робота з колегами з України проходить добре і ніяких складних ситуацій не було. Щоб так і продовжувалось до кінця чемпіонату», – оптимістично зауважує він.

В опозиції кажуть, що правоохоронці перебільшують свої досягнення

Колишній заступник міністра внутрішніх справ України, депутат із опозиційної фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Геннадій Москаль зауважує, що складних ситуацій не могло бути апріорі, адже вболівальники просто туристи, вони не ті, на чию безпеку будуть відкрито зазіхати.
Це не заслуга наших правоохоронних органів, а поразка наших політиків і вищого керівництва держави
Геннадій Москаль

«Я не бачу кого було і від кого захищати. Був би ажіотаж, коли приїжджали б президенти, королі, голови урядів, парламентарі. А тут навіть депутата сільської ради не було на цей період. Це не заслуга наших правоохоронних органів, а поразка наших політиків і вищого керівництва держави», – наголосив Геннадій Москаль.

У коментарі Радіо Свобода він також звернув увагу на те, що кількість гостей в Україну під час першої частини Євро-2012 збільшилася лише на 10 відсотків. Тому, за його словами, не треба перебільшувати виклики для прикордонників і силовиків.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG