Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку в міліції зґвалтували чоловіка, якого затримали за розпиття пива


Донецьк – У Донецьку напередодні Міжнародного дня підтримки жертв катувань в одному з опорних пунктів міліції у Петровському районі стався жахливий випадок. Донеччанина Михайла Бєлікова затримали за розпиття спиртних напоїв у громадському місці, а потім його в міліції зґвалтували й жорстоко побили. Зараз потерпілий перебуває в лікарні, а підозрюваного у скоєнні злочину затримали. Але чи всі винні будуть покарані та наскільки часто трапляються подібні випадки у шахтарській столиці?

Донеччанина затримали неподалік від автостанції Трудовська, що на околиці міста. Родичі Михайла Бєлікова переповідають його ж твердження: було троє правоохоронців у темному одязі. Вони почали бити 39-річного чоловіка після того, як він запропонував просто викинути пляшку пива у смітник, вибачитися й піти додому.

Його забрали до опорного пункту, а там били та зґвалтували міліцейською дубинкою. Як дістався додому, потерпілий не пам’ятає. А вибратися з опорного пункту живим йому допомогли, але вимагали за це хабара.
Cказав, щоб я приніс півтори тисячі гривень. Підполковник Заєць Олег Едуардович. За те, щоб він допоміг мені вийти з того опорного пункту живим
Михайло Бєліков

«Допоміг, але сказав, щоб я наступного дня приніс півтори тисячі гривень. Підполковник Заєць Олег Едуардович. За те, щоб він допоміг мені вийти з того опорного пункту живим. Хоча він знав про все те, що там сталося, через 10 хвилин, як усе відбулося. Він вийшов, сказав мені: півтори тисячі; вивів на крильце й сказав – йди додому і забудь усе, що тут було, особливо про той інцидент, бо тобі самому буде соромно. Я розберуся сам. От він і розбирався, поки не підключилася прокуратура», – розповів місцевому виданню «Острів» Михайло Бєліков.

Все в руках прокуратури

У свою чергу прокуратура Донецької області вже повідомила, що дільничний інспектор, перебуваючи у відділенні, явно виходячи за межі наданих йому прав і повноважень, заподіяв затриманому множинні тілесні ушкодження м’яких тканин, внутрішніх органів і закритий перелом ребра. Інспекторові загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі. Інформацію про те, що винуватців було декілька, й зокрема про те, що там фігурують службовці кримського спецпідрозділу МВС «Тигр», які приїхали допомагати охороняти громадський порядок під час Євро-2012, у прокуратурі поки не підтвердили, але й не спростували.

«З цього факту триває слідство, уже перевіряється інформація про причетність інших осіб у скоєнні цього злочину. Дійсно, затримували для складення адміністративного протоколу нашого постраждалого працівники міліції, але зараз, на жаль, я не можу сказати, до якого підрозділу вони належали», – повідомила представник прес-служби відомства Яна Соболевська.

У міському управлінні міліції відмовляються коментувати ситуацію.
Стільки бруду було вилито на міліцію, ми просто не хочемо навіть виправдовуватися
Ольга Почкалова

«Стільки бруду було вилито на міліцію, ми просто не хочемо навіть виправдовуватися, тому що те, що було, було, але не в тому обсязі, як усе це подається, – каже керівник міліцейської прес-служби Ольга Почкалова. – Нехай розбирається слідство прокуратури. Ми позбуваємося таких людей. У нас категорична точка зору. Всі, які не працюють у тому напрямку, для якого створено міліцію, а дискредитують, вони будуть звільнені з органів внутрішніх справ».

Поки що було звільнено лише одного обвинуваченого, якого заарештовано й поміщено в ізолятор тимчасового тримання.

Поганий і добрий міліціонер так заробляють

Однак голова донецької правозахисної організації «Верховенство права» Олександр Кудінов упевнений, що всіх винних покарано не буде, а подібна ситуація характерна не лише для Донецька, а й загалом для правоохоронної системи України.
Два тижні тому було побито три дівчини. Кажуть, або підписуєш заяву, або опускаємо тебе вниз і там будемо мати у всіх відмінках
Олександр Кудінов

«Це в порядку речей. От два тижні тому було побито три дівчини. Кажуть, або підписуєш заяву, або опускаємо тебе вниз і там будемо мати у всіх відмінках. Це закономірно, таких випадків багато. Я можу назвати прізвища людей, які такими катуваннями змушували зізнаватися в скоєнні злочинів. До мене йдуть звернення практично кожен день. Порахуйте, скільки у нас міліціонерів, і кожен з них виходить на роботу й хоче заробити сьогодні щось собі додому. А заробити можна на чому? Якраз на таких випадках: один побив, усе забрав, інший відпустив, сказав, гроші принесеш», – зазначає правозахисник.

Статистики подібних випадків у громадського діяча немає. Але Олександр Кудінов зауважує, що одна з головних причин подібних випадків – відсутність нормального відбору кадрів у міліції.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG