Доступність посилання

ТОП новини

Благодійність як спосіб боротьби за права людини


У Києві завершився благодійний проект «Відкрий дитині світ»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві завершився благодійний проект «Відкрий дитині світ»

Київ – 28 червня, у День Конституції, Українська біржа благодійності завершила свій проект «Відкрий дитині світ». Протягом червня вихованці інтернатів та дитбудинків із усієї України відпочивали в Туреччині. Сьогодні до Києва повернулася остання група дітей. Потрапити до Середземного моря вони змогли завдяки своїм успіхам у навчанні, спорті та творчості. Таким чином Українська біржа благодійності утвердила не тільки закріплене в Основному Законі право людини на відпочинок. Для дітей ця подорож стала ще й утвердженням їхнього конституційного права на рівність, адже більшість із них має вади зору або порушення роботи опорно-рухового апарату.

В автобусі, що прямує до Київського аеропорту, точиться палка розмова між пасажирами. Говорять про вихованців, яких от-от мають побачити, наче про власних дітей, і з нетерпінням чекають на зустріч. Їх можна прийняти за вихователів, однак – це представники Української біржі благодійності, фонду «Нове покоління» та туристичної фірми, що профінансувала перебування дітей за кордоном. Вони пояснюють, що під час роботи над проектом «Відкрий дитині світ» встигли дуже добре познайомитись із його учасниками і полюбити їх.

У проекті взяли участь вісім дитячих будинків та інтернатів із різних міст України. Відправити на відпочинок усіх дітей було неможливо, тому оголосили конкурс, за результатами якого поїхали найбільш здібні та талановиті діти.

Утвердитися у власних силах

Сергій Загорулько, вихованець харківського інтернату для дітей з вадами опорно-рухового апарату – один із таких дітей. Сергієві 16 років, він носить протез у правій нозі і має нагороди за перемоги у змаганнях з фехтування, легкої атлетики та настільного тенісу. Однак про свої досягнення розповідає мало і неохоче. «Я потрапив у цю поїздку, тому що я – гордість школи», – жартома каже Сергій.

Для нього, як і для більшості інших дітей, звістка про перемогу в конкурсі виявилася несподіванкою.
Діти зраділи, вони не очікували, що саме вони поїдуть
Людмила Мірушник

«Ці діти зраділи, адже, мабуть, вони не очікували, що саме вони поїдуть. На початку цієї акції сказали, що поїхати зможуть лише деякі діти, тобто найкращі», – розповіла вихователь Людмила Мірушник.
Ми хочемо показати вихованцям, що їхні зусилля та талант кимось оцінені у цьому великому світі
Павло Новіков

Директор Української біржі благодійності Павло Новіков вважає, що цей проект допоміг дітям утвердитися у власних силах. «Ми знаємо, що в Україні половина випускників дитбудинків вже за кілька років опиняються або на лаві підсудних, або стають бомжами, – каже він. – Тобто вони абсолютно соціально неадаптовані. Цим проектом ми хочемо показати вихованцям, що їхні зусилля та талант кимось оцінені у цьому великому світі».

У дитбудинків грошей – немає

Щоб проект «Відкрий дитині світ» відбувся, знадобилася допомога туристичної фірми та двох благодійних організацій. У дитячих будинків гроші можна було б вираховувати хіба що із зарплати вихователів, зауважує Павло Новіков.

«У бюджетах дитячих будинків, оскільки це державні установи, немає такого рядка як «Оформлення документів для виїзду дітей за кордон», тому що це не їхня сфера, і навіть на це нам доводилось збирати гроші», – зазначає він.

Українська біржа благодійності існує лише півроку. «Відкрий дитині світ» – один із понад 60 різноманітних соціальних проектів, що з’явилися за цей час. Основне завдання Біржі – об’єднувати людей і бізнес, які хочуть допомогти. Її особливістю є те, що стати меценатом може будь-яка людина з будь-якої точки світу, просто перерахувавши в інтернеті гроші з власної картки.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG