Доступність посилання

ТОП новини

Паплюжать Україну ті, хто відмовився від прозорих тендерів на Євро-2012 – Немиря


«Євро – це була важлива можливість для України наблизитися до Європи»
«Євро – це була важлива можливість для України наблизитися до Європи»
Київ – Крім міжнародної організації FATF (групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей), опозиційні політики звернулися до спеціалізованих органів європейських країн розслідувати можливу корупцію під час проведення Євро-2012 в Україні. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря. Він очікує, що місія Європейського парламенту, яка спостерігає за «газовою» справою екс-прем’єра Юлії Тимошенко, після 12 липня вже матиме висновки, проміжні, чи остаточні.

– Дуже скоро чемпіонат Євро-2012 для України стане історією. На Вашу думку, що дало країні проведення цього чемпіонату?
Євро – це була важлива можливість для України наблизитися до Європи

– Проведення цього чемпіонату дало можливість подивитися самим українцям на себе через призму поглядів і європейців. І хоча в теорії спорт треба відділяти від політики, але за своїми ознаками і спорт, і політика – це суспільні практики. Тому поняття чесної гри настільки ж важливе в політиці, наскільки воно важливо і в спорті. Євро – це була важлива можливість для України наблизитися до Європи. Але, на жаль, цю можливість було використано абсолютно з низьким коефіцієнтом корисної дії. І зараз, коли ми говоримо про наступні кроки, безумовно чемпіонати починаються і закінчуються, але враження про країну, яке залишають звичайні вболівальники, залишаються.

– Якраз багато вболівальників дуже задоволені тим, що вони побачили в Україні. Ми це читаємо на шпальтах і української, і європейської преси. Публікації про те, що Україна – расистська держава, в Україні небезпечно, багато в чому не справдилися. Але загалом, якщо говорити про політику, про яку Ви згадали, то опозиція якраз закликала об’єднану Європу до політичного бойкоту Євро-2012. І Вас називають головним лобістом цієї ідеї у європейських столицях. Наближається фінал Євро-2012. Ми ще не знаємо до кінця, хто буде сидіти на трибунах у Києві. (Розмова відбувалася у четвер, коли було відомо про участь президентів Білорусі і Польщі – ред.) Чи ви задоволені тим, як втілився Ваш заклик про політичний бойкот Євро-2012?
До цих пір не було у Президента Януковича можливості пити шампанське, обніматися і цілуватися на тлі того, що відбувається в країні

– Я хочу бути абсолютно чітким. Ніколи опозиція не закликала бойкотувати чемпіонат Європи, або тим більше переносити його в якусь третю країну. До чого ми закликали і я особисто – це до того, щоб політики, які мали плани приїхати або думали приїхати, брали до уваги ситуацію з правами людини, верховенством права і громадянськими свободами. Саме в цьому полягав наш заклик. І друга частина нашої позиції полягала в тому, щоб унеможливити для Президента Януковича і для його уряду використати приїзди іноземних провідних європейських політиків для власної пропаганди. З цієї точки зору нас почули. І до цих пір не було у Президента Януковича можливості пити шампанське, обніматися і цілуватися на тлі того, що відбувається в країні. Стосовно фіналу, ми побачимо, як це буде відбуватися. Але я також розумію, що це буде рішення, яке будуть приймати європейські політики і за ними будуть спостерігати їхні виборці. Тому підсумовуючи, я хочу сказати, що ми побачили розуміння такої ситуації, яка склалася. І більше того, той факт, що Президент Янукович навіть не відвідував ті матчі, які вже були в Україні, після початкового матчу, крім матчу ще в Донецьку, говорить про те, що і він втратив якусь зацікавленість у футболі, коли дізнався, що він не зможе зробити фото з європейськими політиками і на їх тлі нібито передати думку, що в країні все нормально і справи можна продовжувати. Ні! Це не пройшло. І ми фактично задоволені такою реакцією і вважаємо, що це – єдина правильна реакція, виконуючи принцип, що компромісів в питаннях демократії і правах людини не може бути.

– Чому заклики Заходу звільнити Юлію Тимошенко досі не спрацювали? Адже було сподівання, що це може все-таки статися до фіналу Євро, принаймні, деякі оглядачі в Україні в це вірили. Отже, яка причина? Через те, що тональність західних політиків обрана не та: дехто вважає, що надто менторська чи може навпаки надто м’яка і лише жорсткі кроки можуть мати результат?

– Не справдилися плани Президента Януковича, його уряду, що на тлі проведення Євро-2012 всі забудуть про ситуацію з демократією, ситуацію з Тимошенко, Луценком, Іващенком та іншими політичними в’язнями. Цей план провалився. А стосовно позиції європейських політиків, Ви бачили, що під час Євро на судові засідання в Харкові, так і на останнє, відкладене знову, на жаль, засідання касаційного суду приїжджали політики, уповноважені Європейським парламентом. Йдеться про колишнього президента Європарламенту Кокса і колишнього президента Польщі Квасневського.

– І Прем’єр-міністр України Микола Азаров називає їхню місію першою спробою розібратися у справі Тимошенко по суті. Яка Ваша оцінка ролі спостерігачів Європейського парламенту? Що вони можуть реально зробити в цій ситуації?

– Це якраз той випадок, коли, згадуючи відомий вислів колишнього Президента США Ніксона, «read my lips» (читай з моїх губ – ред.). Те, що сказав Азаров, що це перша ґрунтовна спроба, на його думку, розібратися у ситуації, з судовими справами – давайте, подивимося, які висновки будуть цих політиків стосовно очікувань. Мені б дуже не хотілося, щоб в ситуації, коли ці висновки не сподобаються чинній владі й Прем’єр-міністру Азарову, зокрема, і він потім буде говорити: бачите, виявилося, що вона і не така ґрунтовна спроба.

– Вам відомо, коли нам варто очікувати на звіт Квасневського і Кокса? Коли буде готовий цей документ?
Цю місію не дадуть використати режиму для того, щоб прикривати свою бездіяльність

– Мені відомо, що вони підтвердили свою участь у засіданнях як Харківського суду 10 липня, так і Вищого спеціалізованого суду по касації в Києві 12 липня. Ми мали можливість спілкуватися з тими, хто організовує цю місію і я спілкувався з дипломатичними радниками президента Європейського парламенту. Розуміння достатньо чітке – цю місію не дадуть використати режиму для того, щоб прикривати свою бездіяльність.

– Але дати Ви не знаєте?

– Після наступних відвідувань (10 липня і 12 липня) буде підготовлено відповідно документ, який може бути або остаточним, або проміжним. Але чітке розуміння процесу – дуже важливий елемент, що ця місія має мати обмежені часові рамки.

– А вони є, чи їх немає ще?

– Звітність ця базується в рамках резолюції Європейського парламенту, де вперше було зазначено часові рамки, зокрема, ті часові рамки, які визначаються виборчою кампанією в Україні, де, як відомо, вже на початку серпня випливає останній термін для реєстрації кандидатів. Більше того, відомо, що з середини липня у європейській столиці будуть відпустки і Європейський парламент наступного разу збереться лише у вересні. Саме тому було прийняте рішення щодо обмеження таких часових рамок і, я думаю, що цілком правильно, що унеможливить для Президента Януковича і його уряду робити вигляд, що: от, бачите, приїздять, іде процес.

– Крім місії Європарламенту в Україні вже почала працювати американська юридична фірма «Scadden», яку українська влада запросила оцінювати справу Тимошенко і в четвер їхні представники їздили до Харкова, до лікарні, де перебуває Юлія Тимошенко. Як ви оцінюєте роль цієї фірми в аналізі справи екс-премєра?
Юрисдикція Європейського суду з прав людини не розповсюджується на Сполучені Штати Америки

– Сам факт такого поспішного залучення ще однієї фірми, на цей раз американської, на додаток до тих, які залучалися ще в 2010 році говорить про невпевненість влади в своїх юридичних позиціях. Ця невпевненість якраз і призвела до того, що залучають американську фірму. Ви послухайте, як офіційно формується завдання: вивчити прецеденти в Європейському суді з прав людини. Я думаю, що Міністерству юстиції мали б бути відомі очевидні факти, що юрисдикція Європейського суду з прав людини не розповсюджується на Сполучені Штати Америки. По-друге, з того, що ми чули, уряд діє вкрай непрозоро, що, зокрема, вилилося в повний переляк, коли депутати парламенту поставити просте запитання – чи був прозорий конкурс на відбір юридичної фірми?

– І тоді міністр юстиції відповів, що вартість послуг американців відносно дешева, тому не треба проводити тендер.
Це в межах однієї тисячі американських доларів за годину

– Провідний юрист Греґорі Крейґ, який очолює цю місію – це, дійсно, поважний адвокат. Його, як кажуть, параметри роботи, коли він береться – це в межах однієї тисячі американських доларів за годину. І коли уряд намагається запевнити суспільство і членів парламенту, що весь контракт на всі роботи коштує 12 тисяч доларів – це означає, що керівник цієї групи мав би працювати півтора дні максимум – 12 годин. Це ж смішно.

– Цього тижня Президент України зустрівся з відомим американським політологом, колишнім державним діячем Генрі Кіссінджером. І є припущення, які останнім часом гуляють в українській пресі, про те, що українська влада шукає шляхи зближення саме зі США. Ви бачите такий процес?
Кіссінджер починає працювати з клієнтами, коли гонорари починаються від одного мільйона

– Були вже випадки, коли політикам або експертам набагато меншого масштабу, ніж Кіссінджер, приписували ті речі, до яких вони не мали відношення, зокрема, що вони зустрічаються від імені уряду Сполучених Штатів. Пан Кіссінджер давно успішно очолює і працює як голова потужної консультативної фірми, яка називається «Кіссінджер і Ассошіейтс». Відомо також, що пан Кіссінджер починає працювати з клієнтами, коли гонорари починаються від одного мільйона та вище. Нам не відомо, в якій якості зустрічався з Президентом Януковичем пан Кіссінджер. Ми знаємо, що це вже друга зустріч, після зустрічі навесні під час Мюнхенської безпекової конференції. І мені було цікаво, що ми можемо отримати цю інформацію безпосередньо від самого пана Кіссінджера. Та інформація, яка була про зустріч з президентом Януковичем, мене потішила, що обговорювали питання Євро-2012. Кіссінджер любить футбол, оскільки він походить з Європи, саме футбол, а не сокер, як його в Америці називають. Але, я думаю, що ніколи такий досвідчений експерт з дипломатії не витрачав би час на те, що називається «обговорення проблем організації проведення Євро-2012». Це совок чистої води (сміється).

– Які зараз є в Заходу можливості вплинути на Україну? Ви свого часу підготували й передали Сполученим Штатам список, короткий і довгий, українських урядовців, яким, на Вашу думку, варто заборонити в’їзд у країну і запровадити певні санкції. Чи ця тема на часі не тільки для США, але й для Європи? Чого Ви очікуєте зараз від Заходу?
Рамки застосування санкцій багато в чому будуть залежати від того, як буде розгортатися виборча кампанія

– Дискусії, після моєї доповіді на саміті Європейської народної партії стосувалася і цього питання. М’який варіант впливу, який було запропоновано, досі стосувався відкладення підписання угоди про асоціацію, її наступної ратифікації до того моменту, коли не будуть вирішені питання з політичними в’язнями, з долею Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших, і не буде відновлено верховенство права, і проведена прозора судова реформа. Це було поставлено як умова для просування. Це не подіяло на Януковича, який таким чином довів, що його заклики і заяви про його персональну налаштованість на європейську інтеграцію не витримують перевірки практикою. Тому зараз обговорюється питання щодо інших інструментів на додаток до тих, які вже були використані й будуть використовуватися, на кшталт відповідних резолюцій Європейського парламенту та інших позицій урядів країн-членів Європейського союзу. Серед інших інструментів – зокрема, говориться і суттєво збільшується інтерес до інструментів, які в Європі називаються обмежувальні заходи, поширене поняття – санкції і їхнє каліброване застосування, спочатку до більш одіозних виконавців політичного замовлення на знищення опозиції в Україні. Так, я можу підтвердити, що цей процес продовжується, але, очевидно, що рамки застосування таких санкцій багато в чому будуть залежати від того, як буде розгортатися виборча кампанія, як будуть проводитися вибори і яка ситуація складеться вже після виборів.

– Чи можна вважати наступні парламентські вибори в Україні демократичними без участі Тимошенко та інших колишній урядовців?

– Я не знаю жодної країни до цього часу, де б вибори були визнані такими, які відповідають європейським критеріям ОБСЄ і визнаються як справедливі та вільні, коли лідери опозиції не беруть участі у цих виборах, в результаті політично-вмотивованих процесів і вони знаходяться за ґратами.

– Що було головним лейтмотивом Вашого виступу на засіданні Європейської народної партії у четвер у Брюсселі?

– Цей виступ був у присутності лідерів Європейського союзу, лідерів більшості країн-членів Європейського союзу. Знову, як минулого разу, на місці, де зазвичай сиділа Юлія Тимошенко був її портрет з закликом звільнення. Було 5 виступів під час дискусії. Я не можу розкривати хто і що говорив, але, крім України, обговорювалася ситуація також і в Румунії, і ситуація в Хорватії. Дискусія щодо України тривала 45 хвилин. Тому це говорить про увагу, незважаючи на те, що основною темою саміту Європейської народної партії було засідання Європейської ради.

– Що конкретно Ви радили в своєму виступі європейським політикам, зокрема, щодо фінального матчу Євро-2012 у Києві?

– Я подякував за позицію, яку зайняли європейські політики. Був присутній і президент Європейської комісії. І позиція, яку зайняла Європейська комісія відома, що вони не відвідують ці матчі в Україні на знак незгоди з порушенням європейських норм. І також я виклав наше розуміння. Позиція чітко відома, що це не має бути, у випадку, якщо такі візити відбудуться, позиція декорації для авторитарного Президента України, а це має бути позиція висловлення і спілкування не лише в рамках протоколу з тоталітарного уряду, а й представниками опозиції.

– Іншими словами, якщо Анґела Меркель поїде на фінал до Києва, якщо так станеться (розмова відбулася до програшу Німеччини – ред.), то вона повинна сидіти, на Вашу думку, не на трибуні поруч із Віктором Януковичем?
Бути присутнім поруч з такою одіозною людиною – це розкіш, яку демократичні політики в нормальних умовах не можуть собі дозволити

– Ніхто про ці деталі не говорив. Рішення приймає канцлер Німеччини. Але ви також знаєте, безумовно, і про приїзд президента Білорусі. І бути присутнім поруч з такою одіозною людиною на додаток до Президента країни, який запроваджує зараз авторитаризм пришвидшеними темпами – це розкіш, яку демократичні політики в нормальних умовах не можуть собі дозволити.

– Тепер коментарі з мережі «Фейсбук». Один автор пише з приводу теми бойкоту: «наші вже і без тендерів гроші розікрали і цей бойкот їм до лампочки». З іншого боку віце-прем’єр Колесніков обіцяє подавати в суди за всі звинувачення в корупції під час Євро-2012 і каже, що робитиме це після 1 липня. Ми також знаємо про те, що Ваша політична сила звернулася в міжнародну організацію FATF, яка розслідує подібні речі, з проханням з’ясувати, що відбувалося в Україні у сфері чемпіонату. Чи Ви вже отримали відповідь з FATF і який тут можливий механізм розслідування корупції?

– Я добре пам’ятаю участь в одному з політичних ток-шоу на початку виконання віце-прем’єр-міністром Колесніковим своїх обов’язків, коли на моє запитання: як він зможе гарантувати прозорість державних закупівель щодо Євро, коли уряд скасував публічні тендери і ввів практику закупівлі на одного виконавця, – він сказав, що буде повна прозорість і неурядові організації можуть мати повний доступ до відповідних документацій. Це була обіцянка, яка виявилася пустою, за нею не стояло конкретних кроків. Тому якщо пан Колесніков виконає свою другу обіцянку – звернутися до суду, то бажано було б, щоб це був не Печерський суд, по-перше, і, по-друге, щоб цього разу він знову не прикривався необхідністю для того, щоб, посилаючись на попередників, швидко робити справи, не звертаючи увагу на абсолютну відсутність прозорості.

– Чи є якась відповідь з боку FATF?
Паплюжать і погану послугу країні роблять ті, хто, обіцяючи прозорі тендери, потім від них відмовляється і багатіють в край неприглядний спосіб

– Ні. Поки-що ми відповіді не отримали. Це питання виникло і відповідно звернення було зовсім нещодавно. Паралельно з тим, навіть не афішуючи, в результаті розслідування окремі народні депутати, від імені також опозиції, загалом були звернення до відповідних спеціалізованих органів, які займаються цими питаннями в окремих країнах Європейського союзу, де є підстави говорити про ознаки можливого зловживання, в тому числі це стосується і питань Євро-2012. Я відкидаю звинувачення, що таким чином нібито паплюжать цілу країну. Паплюжать і погану послугу країні роблять ті, хто, обіцяючи прозорі тендери, потім від них відмовляється і багатіють в край неприглядний спосіб, що викликає справедливе обурення. Питання порядку дня в Європейському союзі, питання росту, справедливості розподілення доходів і захисту тих, хто не може себе захистити, воно більш актуальне для України.

– Чемпіонат Євро – це також розбудова інфраструктури і Україна, в результаті підготовки, отримала нові аеропорти. І Юрій Скороход через «Фейсбук» запитує: в разі приходу до влади нинішньої опозиції, чи буде підписано договір про спільний повітряний простір з Європою з метою допуску на ринок авіаперевезень дешевих авіакомпаній?

– Безумовно! Наш уряд багато зробив для того, щоб ця угода про спільний авіаційний простір просувалася. І, до речі, цими днями Молдова, сусідня з нами країна, яка до цього часу була завжди позаду України, вже підписала цю угоду. І, безумовно, в разі повернення, я сподіваюся, що швидше, ніж пізніше, до урядування, ми зробимо все для того, щоб не лише ця угода, а й багато інших не лише були підписані, а і запрацювали в інтересах простого українця, всіх українських громадян, а не лише вибраних.

– Борис Чикулай в мережі Фейсбук звертає увагу на проблему люстрації. Він проводив перевірку біографій і пише про те, що фактично рівномірно присутні у кожній фракції, зокрема, і в БЮТі представники «КДБ, КПРС» і звертається до Вас, пане Немиря, із запитанням, чи є якийсь фактаж, який би виправдовував керівну роль таких політиків?

– Не потрібно змішувати два поняття. Поняття люстрації – це чітке поняття, яке, в першу чергу, є державною політикою, у випадку, якщо держава приймає таку політику чи має відповідно нести потім дискваліфікацію для обіймання окремих посад. І ми знаємо, що в деяких країнах Центральної і Східної Європи окремі елементи такої люстрації застосовувалися. В питанні йдеться, мені здається, про списки на наступні вибори для того, щоб уникнути цього ганебного явища, яке вже отримало назву «тушки». І з цієї точки зору, очевидно, для мене це особисто було важливо, що Об’єднана опозиція підтримала громадську ініціативу чесно для того, щоб у прозорий спосіб сформувати списки і оприлюднити їх для того, щоб зменшити або мінімізувати ризик цієї «тушкінізації» в майбутньому. До речі, цього досі не зробила правляча партія, Партія регіонів.

– Ви буде йти на наступні вибори? В якій формі: за списком чи по мажоритарному округу?

– Остаточно це буде вирішено під час відповідного з’їзду. Але я буду йти на вибори, я буду йти за партійними списками і ми зробимо все, щоб в цих виборах, крім мене, також взяли участь і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко, і інші опозиційні політики.

– Чи Ви знаєте Ваш номер у списку?
Ми не на іподромі, щоб про номери зараз говорити

– Ні! Це питання може бути цікавим ближче до виборів. Зараз не йдеться про якісь номери. І ми не на іподромі, щоб про номери зараз говорити.


Читайте більше тут:


  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG