Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначають 105-річчя Романа Шухевича


Головнокомандувач УПА Роман Шухевич
Головнокомандувач УПА Роман Шухевич
На Прикарпатті відзначають 105-ту річницю від дня народження головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. У його рідному селі Тишківці урочистості розпочалися зі служби Божої і панахиди, згодом відбудеться віче та концерт.

За словами краєзнавця Ярослава Левкуна, у Тишківцях парафією керував прадід Романа Шухевича, з якого розпочався священичий рід. Тут проходять з’їзди родини Шухевичів. А на День Незалежності планують відкрити відреставрований будинок культури, в якому буде музей Тишківців і родини Шухевичів.

Основні урочистості відбудуться в Калуші, де відкриють бронзовий пам’ятник Романові Шухевичу. Ідея встановлення пам’ятника належить громаді міста. Завдяки громадській організації «Загальна мобілізація» було зібрано майже 500 тисяч гривень. Частину коштів виділили з міського і обласного бюджетів.

За словами міського голови Калуша Ігоря Насалика, «це велична подія для міста, мешканці якого пам’ятають свою історію і шанують своїх героїв».

Головнокомандувач УПА Роман Шухевич (Тарас Чупринка) народився 30 червня 1907 року. Керував Українською повстанською армією від 1943 року. Загинув 5 березня 1950 року в бою з радянськими військами на Львівщині.
XS
SM
MD
LG