Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс вважає неприйнятним для кримських татар закон про мови


Лідер Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України (фракція «Наша Україна – Народна самооборона») Мустафа Джемілєв вважає закон про засади державної мовної політики, ухвалений напередодні парламентом країни, неприйнятним для кримських татар, повідомляє УНІАН.

«Для нас цей закон неприйнятний. Ми розглядаємо себе як корінний народ України, і ситуація з кримськотатарською мовою не повинна залежати від чисельності (його носіїв)», – сказав Джемілєв.

За його словами, якщо російська одержить особливий статус у регіонах України, то у етнічних українців не буде стимулу вивчати рідну мову. «Не буде цього стимулу і у кримських татар, оскільки вони володіють російською мовою не гірше за самих росіян», – сказав Джемілєв.

Він заявив також, що посилання на Європейську хартію про мови національних меншин не обґрунтовані, оскільки вона направлена на захист мов, які перебувають під загрозою. «Російській мові нічого не загрожує», – сказав Джемілєв.

Парламент 3 липня ухвалив закон, розроблений депутатами від Партії регіонів. Документ передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів держвлади на територіях, де проживають, як мінімум, 10% носіїв мови. На знак протесту ряд опозиційних депутатів оголосили голодування.

Раніше, у червні, парламентарі-опозиціонери подали до проекту закону більш ніж 2 тисяч поправок, але жодну з них Рада не розглянула.

У Криму проживають близько 2 мільйонів осіб, при цьому більшість (близько 58-60%) – росіяни. Кримські татари становлять 13% населення півострова.

Прем`єр-міністр Криму, лідер регіоналів автономії Анатолій Могильов вважає закон вкрай важливим для жителів півострова.
XS
SM
MD
LG