Доступність посилання

ТОП новини

Низка церков просить Президента не підписувати мовний закон


Глави кількох українських церков і релігійних об’єднань звернулися в середу до Президента Віктора Януковича з закликом не підписувати суперечливий мовний закон, який вони називають вибухонебезпечним.

У їхньому відкритому листі, що його оприлюднив Інститут релігійної свободи, глави конфесій просять Президента накласти вето на цей закон і повернути його до парламенту «для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення».

Автори листа «з жалем» відзначили, що в парламенті, оголошуючи закон ухваленим, не прислухалися до їхнього голосу, коли ще в травні Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій закликала не вносити на розгляд парламенту проектів законів, «які шкодять нормальному конституційному функціонуванню української мови», головним чином законопроект «Про засади державної мовної політики» за авторством Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка (Партія регіонів).

На їхнє переконання, ті, хто вважає ухвалення цього закону перемогою, «глибоко помиляються», бо «це Піррова перемога, це «перемога» над громадянським порозумінням і основоположними принципами парламентаризму, які за визначенням покликаний відображати суспільний компроміс».

«Поглиблення мовного розділення, посилене політичним протистоянням, далі поглиблює суспільний розкол і розхитує основи української державності», – наголосили автори листа.

Його підписали глави Української православної церкви – Київський патріархат, Української греко-католицької церкви, п’яти протестантських церков чи їхніх об’єднань, керуючий справами Римо-католицької церкви в Україні, голова Духовного управління мусульман України.

Українська православна церква (в єдності з Московським патріархатом) виступила з окремим коментарем, у якому, залишаючи статус російської мови «на розсуд суспільства», виступила «категорично проти того, щоб дискусії навколо мовного питання розділяли українське суспільство й загрожували цілісності української держави», і закликала всіх учасників цих дискусій до «конструктивного діалогу та прийняття виважених рішень на благо народу України».

Учора Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який значно розширює сферу застосування російської мови. Опозиція вважає, що цей закон фактично піде на шкоду державній українській мові, і заявляє, що він був ухвалений із великою кількістю порушень.
XS
SM
MD
LG