Доступність посилання

ТОП новини

Німці вибирають трамвай


Зупинка трамвая у Берліні
Зупинка трамвая у Берліні
Берлін Швидкий, зручний, надійний та екологічний вид транспорту трамвай є одним із найулюбленіших у Німеччині. Саме у Берліні у 1881 році запустили перший електричний трамвай у світі, сконструйований Вернером фон Сіменсом. У новітній час трамвай не тільки вижив, але й трансформувався у надкомфортний пасажирський засіб, яким однаково зручно користуватися і бізнесменам, і мамам із візочками, і інвалідам.

Ранок чи вечір, та на трамвайних зупинках німецької столиці завжди людяно. Щоденно столичний трамвай обслуговує близько півмільйона людей. На думку жителів та гостей Берліна, трамвай дуже зручний та швидкий вид транспорту. Середня швидкість трамваю сягає близько 19 кілометрів на годину.

Трамвайна мережа Берліна є однією з найбільших та найстаріших у світі. Сьогодні у столиці діє 800 трамвайних зупинок, що розташовані майже через кожні 500 метрів. На кожній із них є розклад прибуття трамваю та карта міста. У Німеччині активно займаються розбудовою трамвайної інфраструктури.
Озеленення колії забезпечують тиху ходу
Озеленення колії забезпечують тиху ходу

Екологічно безпечний транспорт

На думку влади та різних громадських транспортних організацій, трамвай сприяє екологічному розвитку міста, оскільки при експлуатації не виділяє шкідливих газів.

«Є міста, де більше розвинена транспортна система автобусів. Згадайте Лондон – маленькі вулички старого міста, заповнені автобусами, які стоять один за одним та випускають стільки газу! Є, звичайно, моделі, що працюють і без викиду газів, але це рідко. То ж трамвай для таких міст просто необхідний», – говорить Вальтер Фегеле, керівник німецького об’єднання транспортних аматорів, що понад 60 років займається вивченням та популяризацією громадського транспорту, зокрема трамваїв.

Сучасні технології трамвайної системи та озеленіння колій забезпечують тиху ходу по рейках. На сьогоднішній день у Німеччині експлуатують моделі різних виробників. Як зазначає експерт, раніше у країні діяли близько 30 заводів, де виготовляли частини для поїздів та трамваїв. Сьогодні їх кількість значно скоротилась, а виробництво глобалізувалось. Так Німеччина імпортує вагони з Іспанії, Канади, діє також співвиробництво між Німеччиною, Австрією та Чехією.

Комфорт для кожного

При виробництві трамваїв особливо дбають про пристосування вагону для людей із особливими потребами. Людина в інвалідному візку завдяки трамваям, яким може користуватися самостійно, не є обмеженою у пересуванні. Платформа, зазвичай, розміщена на рівні підлоги вагону, що дозволяє без проблем зайти у трамвай. Крім того численні станції оснащені системою керування для людей із вадами зору. До 2017-го у столиці Німеччини планують модернізувати усі трамваї для людей із особливими потребами.

Загалом система міського транспорту Німеччини на модернізацію до 2016 року потребує 3 мільярди євро. Кожне німецьке місто має свої трамвайні особливості. Так, наприклад місто Вупперталь відоме завдяки підвісному трамваю «Schwebebahn», який діє з 1900 року. Пролітаючи на великій висоті, трамвай без перешкод обслуговує щоденно до 85 тисяч пасажирів.

За словами фахівців, коли транспортна інфраструктура розбудована охайно, трамваї без проблем співіснують з іншими видами транспорту. Окрім звичайного трамваю, у Німеччині діє також, поруч із метро й S-Bahn, міська електричка, що розрахована на довші дистанції між містами.

Win-win situation

Та головними конкурентами трамваю залишаються автобус і власне авто. За словами Вальтера Фегеле, окрім екологічності, швидкості та надійності перевага трамвая полягає у здатності збільшувати розміри потягу, а разом з тим й вміст пасажирів. Довжина звичайного автобуса від 12 до 15 метрів. А розмір трамваю можна збільшити навіть до 75 метрів і таким чином один водій може керувати трамваєм-потягом, що дорівнює декільком автобусам. При цьому маючи власну дорогу, трамвай не потрапляє у затори.

«Ми у Карлсрує проводили дослідження. В нас дуже добре розвинена трамвайна сітка і завдяки налагодженій роботі трамваю ми виграємо надзвичайно багато пасажирів. Якщо усі вони пересіли б у свої машини, то місто просто зупинилось би. Вибираючи трамвай, пасажири дають також змогу іншим водіям, яким просто необхідно їхати власним ходом, таке буває, вільно пересуватись містом. Тож як говорять англійці це «win-win situation», – зазначає Вальтер Фегеле.

Крім того, трамваї для міста ще і дешевші, ніж автобуси. Експлуатаційний строк трамваю сягає 40 років, а автобуса – лише трохи більше ніж 10 років. Також деякі трамваї оснащенні установками, що зберігають енергію, а разом з тим й кошти міста. В залежності від маршруту середня вартість проїзду становить 2,30 євро.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG