Доступність посилання

ТОП новини

Третина виборців ще не визначилась, за яку партію голосувати – опитування


35% громадян, які планують прийти на вибори народних депутатів 28 жовтня 2012 року, ще не визначилися, за яку партію голосуватимуть. Про це свідчать результати спеціального дослідження, яке у червні 2012 року провела компанія GfK Ukraine.

Згідно з даними опитування, лише половина громадян України були би готові прийти на вибори і підтримати одну з політичних партій, якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі. 24% не прийшли б на виборчі дільниці, а 26% – не знали б, за кого проголосувати. Відповідно, з тих, хто прийшов би на вибори, 35% не знали б, які з партій підтримати.

Соціологи зазначають, що, крім стандартного запитання: «Якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі, за яку з партій Ви б проголосували?», регулярне дослідження електоральних уподобань GfK Ukraine містить також питання: «За які партії Ви могли б проголосувати? Вкажіть всі партії, яким Ви симпатизуєте». Порівняння відповідей за цими питаннями дозволяє оцінити, наскільки вичерпаний на даний момент часу електоральний потенціал партії.

У червні з партій, які долають п’ятивідсотковий бар’єр, потенціал залучення виборців був найнижчим у Партії регіонів – 1,15 (19,4% опитаних проголосували б за неї на виборах наступної неділі проти 22,4%, які могли б проголосувати та симпатизують партії). В Об’єднаної опозиції (на дату опитування вона включала «Батьківщину» та «Фронт Змін») потенціал становить 1,39 (19,3% проти 26,9%), 1,87 – у партії «УДАР» (12,4% проти 23,1%). У Компартії України, яка близька до подолання п’ятивідсоткового бар’єру, потенціал також високий – 1,86 (4,7% проти 8,8%). Теоретично подолати п’ятивідсотковий бар’єр також можуть партія «Україна – Вперед!» з 8,2% симпатиків та ВО «Свобода» – 6,7%.
XS
SM
MD
LG